Kony se že skoraj tri desetletja izmika aretaciji, med tem pa je teroriziral prebivalstvo in za potrebe svoje milice LRA (Lords Resistance Army) ugrabil že na tisoče otrok. Oči svetovne javnosti pa so se vanj uprle šele v začetku tega leta, ko je ameriška dobrodelna organizacija Invisible Children začela s kampanjo za osveščanje z viralnimi videi Kony 2012.

V sredo je generalni sekretar OZN Ban Ki Moon Varnostnemu svetu predložil svoje prvo poročilo o zločinih LRA nad otroki. Poročilo pravi, da so Konyjeve milice med julijem 2009 in februarjem 2012 v Kongu, Južnem Sudanu in Centralni afriški republiki ugrabile najmanj 591 otrok – 268 deklic in 323 dečkov.

"Otroke so uporabljali za različna dela, za kuharje, nosače, stražarje, vohune, pa tudi za neposredne spopade – kot vojake ali kot živi ščit," pravi Banovo poročilo.

"Deklice so podvržene spolnemu suženjstvu in izkoriščanju, med drugim jih tudi na silo poročajo z vojaki. Nekatere otroke silijo celo, da se pretepajo in med seboj pobijajo," še piše v poročilu.

"Pripadniki milice večino ugrabljenih otrok, še posebej dečke silijo s ti. čarobnim napojem, za katerega trdijo, da jim bo dal veliko telesno moč in s pomočjo katerega ga bodo lahko izsledili, če bi slučajno pobegnil."

Poročilo tudi opozarja, da se deklet, ki preživijo zlorabe vojske LRA, vse življenje drži stigma, zaradi česar jih ljudje pogosto podijo iz vasi, češ da prinašajo smolo, ali pa jih obtožujejo simpatiziranja z milicami. Tako so morale tri družine, h katerim so se vrnile ugrabljene hčere, zaradi pritiskov okolice zapustiti svoje vasi in se celo preseliti iz Konga v Južni Sudan.