Holyjeva je v kratkem odstopnem pismu premieru Zoranu Milanoviću poudarila, da je vladi povzročila politično škodo. Premier je njen odstop sprejel, so sporočili iz vlade.

Hrvaški mediji so v sredo poročali o elektronski pošti, v kateri je ministrica prosila predsednika uprave HŽ Holdinga Reneja Valčića, naj obdrži na delovnem mestu tajnico, soprogo Gorana Mazija, sicer člana sveta za varstvo okolja v SDP.

Holyjeva je v sredo zvečer v oddaji na Hrvaški televiziji (HTV) dejala, da ne vidi nič spornega v tem sporočilu, ki ga je z naslova SDP poslala predsedniku uprave javnega podjetja in v njem "zgolj človeško" prosila strankarskega kolega, naj ne očitajo Mazijevi politične povezave s HDZ.

Kot je pojasnila, ni zahtevala, da bi jo zaposlili, temveč je "pozvala, naj je politično ne šikanirajo". Dodala je, da je Mazijeva dobila službo tajnice predsednika uprave na javnem razpisu in ni bila politično imenovana, ko je vlado vodila HDZ.

Valčić je Holyjevi odgovoril, da so kot tajnico predsednika uprave HŽ znova zaposlili gospo, ki je to delo opravljala med mandatom več uprav podjetja. Napovedal je, da Mazijeve ne bodo odpustili, temveč ji bodo našli novo delovno mesto.

Holyjeva je sicer v začetku tedna prijavila policiji, da so ji grozili s smrtjo. Hrvaški mediji so ugibali, da so grožnje povezane z napovedmi nove ministrice, da bo uveljavila višje ekološke standarde za odlaganje odpadkov, predvsem ko gre za plastične vrečke in plastenke. Holyjeva je bila tudi tarča medijskih kritik zaradi določenih kadrovskih rešitev v ministrstvu, ki ga je vodila.

Ministrica za varstvo okolja in naravo je že druga oseba, ki je zapustila levosredinsko vlado po decembru lani, ko so oblikovali koalicijsko vlado Zorana Milanovića.

V začetku aprila je odstopil minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Zlatko Komadina, tudi član SDP, ki se je za odhod s položaja odločil zaradi zdravstvenih težav. Hrvaški mediji so poročali, da je odstopil, ker se v nekaterih ključnih nalogah ministrstva ni strinjal z Milanovićem.