Na zdaj že rednem pogovoru z novinarji glede poteka preiskave o uhajanju zaupnih vatikanskih dokumentov je Federico Lombardi danes menil, da je Sveti sedež izpostavljen hudim grožnjam oziroma "izsiljevanju". Pri tem je imel v mislih anonimno pismo, ki naj bi ga spisal "vatikanski vir" in ga je pred dnevi objavil dnevnik La Repubblica.

V njem avtor dvema visokima predstavnikoma Vatikana, državnemu tajniku Tarcisiu Bertoneju in papeževemu osebnemu tajniku Georgeu Gaensweinu, očita odgovornost za afero Vatileaks in ju poziva k odstopu. V nasprotnem primeru grozi z objavo novih zaupnih vatikanskih dokumentov, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Papeževega majordoma so medtem prvič po aretaciji uradno zaslišali v torek, danes pa je sledilo še drugo zaslišanje. Kot je danes zatrdil Lombardi, Gabriele zaenkrat ostaja edini osumljenec, a preiskava še poteka. Nadaljnjih zaslišanj ta teden sicer ne bo več. Kot je pojasnil Lombardi, je bil strežnik zaenkrat le suspendiran in ne odpuščen z delovnega mesta.

Gabrieleja so aretirali 25. maja, odtlej pa je v t. i. varni sobi žandarmerije v Vatikanu. Osumljen je kraje zaupnih podatkov. Če bo obsojen, mu grozi do šest let zapora. Po aretaciji so se v javnosti takoj pojavili dvomi o njegovi krivdi, saj je 46-letnik znan po svoji vdanosti in zvestobi papežu. Po mnenju poznavalcev se je Gabriele po naključju znašel sredi boja za oblast znotraj vatikanske hierarhije.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Nekateri izmed dokumentov, ki so jih objavili mediji, se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika Bertoneja.

Dokumenti so prav tako razkrili nekaj vatikanskih skrivnosti, ki se tičejo davčnih težav Cerkve, financiranja cerkvenih ustanov in spolnih zlorab otrok, razkrivajo pa tudi notranje spopade za oblast.