Predlog zakona o jezikovni politiki, ki naj bi okrepil regionalne jezike v Ukrajini, je bil danes potrjen z 234 poslanskimi glasovi, osmimi več od zahtevanega minimuma. Pred parlamentom se je ob tem zbralo okoli 3000 nasprotnikov in približno enako število zagovornikov zakona. Opozicijski protestniki so se spopadli s policisti, med drugim so eni proti drugim uporabili solzivec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasprotniki sprememb so ogorčeni in so med drugim zagrozili s protesti v času evropskega nogometnega prvenstva, ki se začne ta petek in bo potekalo v Ukrajini. Že pred dvema tednoma, ko so poslanci prvič razpravljali o spornem zakonu, je pred poslopjem parlamenta izbruhnil množični pretep. Kaos je takrat zavladal tudi v poslanski dvorani.

Če bo zakon sprejet, se bo lahko ruščina - poleg uradne ukrajinščine - med drugim uporabljala v poslovnih transakcijah, uradnih dokumentih in osnovnem šolstvu, piše nemška tiskovna agencija dpa. Statusa drugega uradnega jezika sicer ne bi dobila, a v praksi velikih razlik ne bi bilo. Kritiki zakona svarijo, da bi ruski jezik v tem primeru v velikih delih države izrinil ukrajinskega.

Jezik in zgodovina sta dve glavni ločnici ne le v Ukrajini, ampak na celotnem območju nekdanje Sovjetske zveze, pojasnjuje AFP. V Ukrajini to pomeni delitev na z ruščino prežeti vzhod, ki zagovarja približevanje države Kremlju, in na bolj nacionalistično naravnani, ukrajinsko govoreči zahod.

Nasprotniki predlaganega zakona so tako danes pred parlament prišli s slogani, kot sta "Ena država, en jezik" in "Prenehajte deliti Ukrajino", zagovorniki pa so sporočali "16 milijonov nas je in govorimo rusko" ter "Dva jezika, ena država", piše AFP.

Podporniki Janukoviča, ki je na volitvah leta 2010 slavil z obljubami o krepitvi odnosov z Moskvo in izboljšanju položaja ruščine v Ukrajini, prihajajo predvsem z vzhoda države.