Elizabeta II. je dan začela z zahvalno mašo v znameniti londonski katedrali Svetega Pavla, ki so se je ob članih njene družine udeležili številni politični voditelji, tuji veleposlaniki in mnoge druge ugledne osebnosti.

Kraljico, oblečeno v svilen plašč mentolovo zelene barve, okrašen s kristali, z ujemajočim se klobukom, je ob prihodu in ob odhodu množica pozdravila z vzkliki navdušenja.

Foto: Na Otoku začetek slavja "božanskega jubileja" kraljice Elizabete II.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je kraljica med slovesnostjo vidno ganjena. Ko pa se je maša bližala koncu s himno God Save the Queen (Bog obvaruj kraljico), pa je bilo videti, da je bila Elizabeta II. na robu solz.

Britanska monarhinja se je v nadaljevanju udeležila sprejema v uradni rezidenci londonskega župana Mansion House, kasneje še slovesnega kosila v Westminster Hallu, najstarejšem delu stavbe britanskega parlamenta, medtem ko so ostale člane kraljeve družine pričakali v enem najbolj znanih zgodovinskih poslopij v Londonu, Guildhall.

Big Ben bodo preimenovali v Elizabetin stolp

Vrhunec zaključka praznovanj pa je sledil. London je lahko spremljal povorko kraljevih kočij po bulvarju The Mall do Buckinghamske palače, v kateri se je Elizabeta II. v spremstvu prestolonaslednika Charlesa in njegove soproge Camille peljala s kočijo iz leta 1902.

Princ Harry se je v kočiji pridružil bratu, princu Williamu, in njegovi soprogi Catherine, ki je tokrat nosila obleko bež barve, okrašeno s čipko, Alexandra McQueena.

Nestrpno pa so Londončani in ostali obiskovalci britanske prestolnice čakali trenutek, ko jih je z balkona enega od svojih domovanj pozdravila vidno zadovoljna in nasmejana Elizabeta II. z družino. Ob njej so na balkonu zbrani množici mahali še Charles in Camilla ter kraljičina vnuka, princa Harry in William z ženo Catherine.

Soproga kraljice Elizabete II. so odpeljali v bolnišnico

Kljub pregovorno "muhastem londonskem vremenu", ki je že v nedeljo nekoliko skazil slovesen spust tisoč plovil po reki Temzi, je danes sledil še prelet letal britanskih kraljevih zračnih sil, s čimer so se štiridnevna uradna praznovanja tudi zaključila. Poleg spusta po Temzi je ob paleti dogodkov pozornost pritegnil tudi koncert pred Buckinghamsko palačo, na katerem se je princ Charles z ganljivim govorom zahvalil svoji mami ob obletnici njenega vladanja.

Zvečer bo sicer sledil še kraljičin zahvalni nagovor državljanom, ki ga bodo predvajali ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Odsoten ob današnjih dogodkih je bil zgolj vojvoda Edinburški, kraljičin soprog, ki je v preteklih šestih desetletjih stal kraljici ob strani na večini uradnih dolžnosti, a so ga morali v ponedeljek zaradi vnetja mehurja odpeljati v bolnišnico. V nedeljo bo sicer praznoval 91. rojstni dan.

Princ Philip, znan po tem, da je pogosto brez dlake na jeziku, je v ponedeljek izrazil razočaranje, ker bo zamudil preostanek praznovanj, saj bo moral v bolnišnici ostati še nekaj dni. Po besedah princa Edwarda, ki ga je obiskal v bolnišnici, pa mu gre že na bolje, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Elizabeta II. te dni ob svojem diamantnem jubileju prejema čestitke iz vsega sveta. Ameriški predsednik Barack Obama ji je v video posnetku, ki so ga objavili na spletni strani Bele hiše, posvetil nenavadno oseben poklon. Izrazil je upanje, da bo Elizabeta II. vladala še dolgo let.

Kot je dodal, je Elizabeta II. živ dokaz moči in trdoživosti ameriškega posebnega odnosa z Veliko Britanijo v časih obilja in stisk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.