Kot je danes na sodišču povedal Breivik, se je prvi incident zgodil, ko je bil star sedem let in mu je prijateljev oče, sicer turški diplomat, uničil kolo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Breivik je v nadaljevanju spregovoril še o vrsti podobnih dogodkov, katerih žrtev naj bi bil v mladosti. Pri tem je med drugim omenil pretep in tudi pripetljaj pri 15 letih, ko mu je voznik podzemne železnice, Pakistanec, primazal zaušnico, ker se je vozil na zunanji strani vagona, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

"Gledano posamezno ti dogodki niso resni, vendar so v končni fazi vplivali na moje stališče do muslimanov," je Breivik danes razkril na sodišču v Oslu.

Sojenje 33-letnemu Breiviku, ki je julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil skupno 77 ljudi, se je začelo 16. aprila in naj bi se ta mesec končalo. Razsodbo naj bi sporočili tik pred prvo obletnico napadov 22. julija.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.