Potem ko so turisti iz tujine že odpovedali prve rezervacije počitnic v Italiji, so predsedniki dežel Emilia Romagna, Veneto in Furlanija-Julijska krajina, Vasco Errani, Luca Zaia in Renzo Tondo, v skupnem pozivu tujim turistom zapisali, naj tudi letos obiščejo italijansko obalo, ki je, "tako kot prej varna in gostoljubna". Dodali so, da je jadranske obale potresi niso prizadeli in da je infrastruktura nedotaknjena.

20. maja je severno Italijo prizadel potres z magnitudo 6,0, 29. maja pa še en potresni sunek z magnitudo 5,9. Skupno sta potresa zahtevala 24 smrtnih žrtev, ranjenih je bilo več kot 400 ljudi. Hkrati so na območju zabeležili več popotresnih sunkov, zadnjega v nedeljo zvečer.

Bodo pri popotresni obnovi sodelovali tudi zaporniki?

Rim razmišlja, da bi v popotresno pomoč in obnovo na severu države, ki sta ga maja v manj kot desetih dneh prizadela dva potresa, vključili tudi posamezne zapornike, obsojene za manjša kazniva dejanja, je danes izjavila italijanska ministrica za pravosodje Paola Severino.

"V razmerah, v kakršnih smo se znašli in ki zahtevajo hitro posredovanje, mislim, da bi lahko v popotresno obnovo vključili tudi del zapornikov," je po poročanju italijanskih medijev pojasnila ministrica.

Po njenih besedah gre za to, da bi v pomoč prizadetim in v popotresno obnovo vključili zapornike, ki niso nevarni, in tiste, za katere velja polzaprti režim prestajanja kazni. O podrobnosti predloga morajo sicer govoriti še z direktorji in ostalimi predstavniki zaporov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Želela bi si, da bi se lahko zapori v regiji in morda tudi ostali vključili v ta projekt," razmišlja Severinova, ki pa vendarle izključuje možnost, da bi bili vključeni tudi zaporniki, za katere velja visoka stopnja varovanja.

V dveh močnih potresih, ki sta 20. in 29. maja prizadela sever Italije, je po zadnjih podatkih umrlo 23 ljudi, 14.000 jih je ostalo brez strehe nad glavo. Nastala je tudi velika gmotna škoda. Oblasti pa gmotno škodo ocenjujejo na več milijard evrov.