Kot poročajo hrvaški portali, se splitska Civilna zaščita na vso moč trudi prepovedati sobotno Parado ponosa. Zbirajo podpise, danes pa naj bi splitskemu županu Željku Kerumu in ministru za gospodarstvo Gordanu Marasu poslali pisno zahtevo.

Kdo bo sedel na teraso s pogledom na policijske kombije?

Zahtevali bodo, da se parada prepove zaradi škode, ki naj bi jo na ta dan utrpeli gostinci in trgovci zaradi postavljenih policijskih blokad in ostalih varnostnih ukrepov. Med njimi je tudi odredba, da morajo trgovine in lokali iz vseh izložbenih polic umakniti steklene predmete.

Glavni mož peticije je dejal, da je več kot zadovoljen nad odzivom, saj so peticijo podpisali že številni gostinci in podjetniki. Ga pa to ni presenetilo, saj na dan Parade ponosa lahko gostinci na goste ''preprosto pozabijo'' poročajo hrvaški portali. Celoten zaliv je zaprt - ne le del na katerem se odvija Parada ponosa, temveč tudi nasprotni del. ''Kdo bo sedel na teraso s pogledom na dvajset oklepnih vozil policije?'' se sprašujejo in dodajajo, da je mesto polno turistov, za njih pa je najbolje, da ''v soboto, najbolj dobičkonosen dan v tednu, kar zaprejo svoje lokale in trgovine, tako oni kot njihovi zaposleni pa naj ostanejo brez centa zaslužka.''

Za Hrvate ''gej ni ok''

Splitskim gostincem in trgovcem očitno ne gre v nos homoseksualnost temveč dejstvo, da bodo ostali brez posla. Kljub temu, pa sledeč raziskavi, kar 65,8 odstotka Hrvatov meni, da ''gej ni ok'', temveč da je to popolnoma napačno. Le 19,4 odstotka meni, da je homoseksualnost povsem normalna. Istočasno 74,1 odstotka meni, da so spolni odnosi ženske in moškega pred poroko nekaj povsem normalnega, 68,2 odstotka pa meni, da so spolni odnosi s kom drugim, kot poročnim partnerjem napačni.

Gre za podatke mednarodne raziskave, ki je anketirala ljudi v 48 državah, International Social Survey Program.

Vodilna država v nestrpnosti do gejev je med evropskimi Turčija, saj kar 93,1 odstotkov meni, da je homoseksualnost nekaj napačnega, nenaravnega. Sledijo jim Ukrajinci (86,3 odstotka), Rusi (72,8 odstotka ), Latvijci (71,9 odstotka ), Ciprčani (71,5 odstotka ), izven Evrope pa prednjačijo Južnoafričani s 85 odstotki in Filipinci s šestimi odstotki manj. Tretji so prebivalci Dominikanske Republike.

Najmanj homofobije najdemo na Nizozemskem, saj jih je 73,9 odstotkov odgovorilo, ni nč napačnega, če sta v zevzi in imata spolne odnose osebi istega spola. Sledijo jim še Belgijci z 62,7 odstotki, Danci (62,5 odstotka), Norvežani (61,5 odstotka), Švicarji (60,8 odstotka), Švedi (57,7 odstotka), Finci (56 odstotka) in Španci (55,6 odstotka).

Spomnimo, preteklo soboto je v tudi Ljubljani potekala Parada ponosa, s katero se je zaključil Teden Parade ponosa. Povorka je, tako kot celoten teden prireditev, minila brez incidentov.