Na prizorišču je vidno utrujenega, a vedrega papeža pričakala več sto tisoč glava množica, med katerimi so bili tudi italijanski premier Mario Monti in več članov njegove vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sveti oče je kritiziral sodobne "utilitaristične koncepte dela, proizvodnje in trga, ki spodbujajo kruto tekmovanje, povečujejo družbene neenakosti, degradiranje okolja in napetosti v družinah".

Dodal je, da bi morale družine, še posebej v času gospodarske krize in družbene negotovosti, praznovati nedelje kot "dan človeka in njegovih vrednot - družabnosti, prijateljstva, solidarnosti, kulture, bližine do narave, igre in športa".

"Drage družine, čeprav vas preganja neusmiljen življenjski ritem modernega sveta, ne pozabite na gospodov dan," je dejal papež in tradicijo nedeljskega počitka označil za "oazo, v kateri lahko slavimo družino".

Med mašo se je papež znova zavzel za tradicionalno heteroseksualno zakonsko zvezo. "Bog je moškega in žensko ustvaril enakovredna v dostojanstvu, vendar tudi z individualnimi in dopolnilnimi značilnostmi. Družinsko življenje, osnovano na zakonu med moškim in žensko, je tako nenadomestljiva družbena vrlina," je dejal.

Papež je že v soboto zvečer na srečanju z več kot 350.000 verniki dejal, da se zaveda, kakšne tegobe zaradi krize prestajajo številne družine. Pri tem je pograjal politike, ki veliko obljubljajo, a nato obljub ne izpolnijo.

"Politične stranke morajo pridobiti večji občutek odgovornosti. Ne smejo obljubljati nečesa, česar nato ne morejo izvesti. Prenehati morajo skrbeti samo zase ter začeti srbeti za skupno dobro," je dejal Benedikt XVI.

Papež je pozval tudi k večji dobrodelnosti navadnih državljanov in dodal, da bi lahko družine iz bogatejših držav pomagale družinam iz revnejših, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sproščeno in praznično vzdušje na srečanju družin je pozornost vsaj za nekaj časa odvrnilo od težav Svetega sedeža, ki so dodobra prizadele tudi 85-letnega papeža. Vatikan namreč prežema škandal Vatileaks, v katerem je več sto tajnih papeških dokumentov prišlo v roke italijanskih medijev.

Medtem ko je bil papež v Milanu, je švicarska garda, ki običajno varuje Vatikan, čez konec tedna pomagala na severu Italije, ki sta ga pred hudo prizadela rušilna potresa, v katerih je umrlo 23 ljudi.