"Maske so padle in mednarodna vloga pri dogajanju v Siriji je zdaj jasna," je dejal sirski predsednik. Ob tem se je zahvalil vsem civilnim in vojaškim "mučenikom" nasilja v državi, katerih kri po njegovih besedah ni bila prelita zaman.

Sodelovanje vladnih sil pri pokolu v Houlu je zanikal

Med govorom pred novoizvoljenimi poslanci v sirskem parlamentu je za razdor v državi okrivil "vmešavanje tujine“, "teroriste“, ki jih podpirajo tuje sile, pa je obtožil ustvarjanja sporov in nestrinjanja znotraj države. Po njegovem mnenju bi lahko Sirija krizo, v kateri se je znašla, preživela le s pomočjo političnega dialoga, a je poudaril, da se ne bo pogajal s tistimi, ki ne predstavljajo volje sirskega ljudstva. "Dialoga ne bomo vzpostavljali s tistimi, ki sodelujejo z zunanjimi silami ali teroristi.“

Poleg tega je zanikal, da bi imela vladne sile kakršnokoli vlogo pri množičnem poboju v Houli, v katerem je umrlo več kot sto ljudi, med njimi je bilo največ otrok. Večina je bila ubitih z bližine – zaklanih ali pa ustreljenih.

Al Asad je masaker opisal kot "grd zločin“, ki ga tudi "pošasti“ ne bi mogle izvesti.

Nasilje se nadaljuje

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Po podatkih aktivistov je bilo v letu dni, odkar se je začelo nasilje, ubitih že 13.000 ljudi. Novi spopadi so danes izbruhnili tudi med privrženci in nasprotniki sirskega režima v sosednjem Libanonu.

Kot poroča AFP, so se kljub napotitvi vojske na območje v severnem libanonskem mestu Tripoli vso noč nadaljevali srditi spopadi, v katerih sta bila ubita dva človeka, 12 pa ranjenih. Skupaj je bilo tako v spopadih konec tedna v Libanonu ubitih 14 ljudi, 48 pa ranjenih.