Evropski mediji se čudijo nastalemu kultu admirala, ki ga spodbujajo tudi člani vladajoče stranke Fidesz. Vlada Horthyju vsaj uradno ne izkazuje časti, vendar premier Viktor Orban ne želi zavzeti jasnega stališča do tega vprašanja.

Konec aprila so v kraju Gyömrö, v bližini budimpeštanskega letališča, spremenili ime Parka svobode v Horthyjev park. V začetku maja so v Budimpešti, ki jo je nekdanji avstro-ogrski admiral po prvi svetovni vojni okrcal za "leglo judovsko-boljševističnih pregreh", organizirali ples, kjer so nabirali denar, da bi jeseni v glavnem mestu postavili njegov spomenik. Pri tej prireditvi so sodelovale tudi osebnosti iz premierove stranke Fidesz, tudi podpredsednik strankine poslanske skupine.

Sredi maja pa so nedaleč od Slovenije, južno od Blatnega jezera, Horthyju že postavili spomenik. Poleg nekaterih cerkvenih dostojanstvenikov so bili prisotni tudi člani skrajno desničarske skupine Motards Goys. A že prvo noč je levo usmerjeni odvetnik Peter Daniel spomenik prebarval z rdečo barvo in ga opremil z napisom "množični morilec - vojni zločinec". Svoje dejanje je na Facebooku opravičil s pokoli v času nacizma in dodal, da je to storil "v imenu vseh madžarskih in nemadžarskih žrtev" protikomunistične represije. (Leta 1920 je Horthy postal madžarski diktator predvsem zato, ker je leta 1919 krvavo zatrl komunistično revolucijo Bele Kuna.) Nekaj dni pozneje je Danielovo stanovanje napadlo 200 neofašistov in morala je posredovati policija.

Že 19. maja so v Debrecenu, drugem največjem madžarskem mestu, na čast Horthyju odkrili spominsko ploščo. Slovesnosti se je udeležil tudi vodja madžarske protestantske cerkve škof Gusztav Bölcskei. Na plošči piše, da se je admiral z isto vnemo boril tako proti komunizmu kot proti nacizmu. V resnici je dolgo časa sodeloval s Hitlerjem, med drugim je spomladi 1942 na pohod proti Kavkazu nemških silam pridružil 2. madžarsko armado z več kot 200.000 možmi, ki so nato predvsem od novembra 1942 do januarja 1943 skoraj vsi padli v bitki za Stalingrad.

Do konca leta naj bi v različnih krajih na Madžarskem postavili Horthyjeve kipe in druga spominska obeležja. Nekateri povzdigujejo admirala tudi zato, ker je pred in ob začetku druge svetovne vojne, sicer samo za nekaj let, popravil krivico iz trianonskega miru, v katerem so Madžari po razpadu Avstro-Ogrske izgubili obsežna ozemlja. Novembra 1938 je kot zaveznik Nemčije dobil z Madžari poseljen del Slovaške (ki se je tedaj odcepila od Češke), leta 1940 z Madžari poseljen del Romunije, aprila 1941 pa še celo Baranjo, celo Bačko, Medžimurje in Prekmurje, kjer pa so bili Madžari v manjšini. Tako je v letih 1941-1944 vladal tudi prekmurskim Slovencem. Po vojni, leta 1957, je Horthy umrl kot begunec na Portugalskem.