Za pokol v Houli, ki je povzročil mednarodno ogorčenje, je Svet ZN za človekove pravice okrivil "prorežimske elemente" in vladne sile, ki bi morale ustaviti nasilje. Med 108 žrtvami petkovega pokola v Houli je sicer 49 otrok in 34 žensk, po navedbah opazovalcev in mednarodnih organizacij pa naj bi bile za pokol odgovorne vladne sile in pripadniki provladne milice šabiha.

Za resolucijo je glasovalo 41 od 47 članic sveta; proti so glasovale le Rusija, Kitajska in Kuba. Njihovi veleposlaniki so resolucijo označile za enostransko, ker krivdo vali le na eno stran. Predstavnik Sirije pa je dejal, da njegova vlada ne nosi nobene krivde za masaker.

Resolucijo so sicer predlagale Turčija, ZDA in Katar. Podprle so jo tudi vse države članice Evropske unije. Uganda in Ekvador sta se vzdržala, Filipini pa niso glasovali, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Svet ZN za človekove pravice je to resolucijo potrdil na izrednem zasedanju, že četrtem o nasilju v Siriji. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je v sporočilu svetu ocenila, da bi pokol v Houli lahko ocenili kot zločin proti človečnosti.

Hkrati je Pillayeva pozvala, da bi morali o dogodke v Siriji napotiti na Mednarodno kazensko sodišče. Svet ZN za človekove pravice sicer nima te pristojnosti, ampak to lahko stori le Varnostni svet ZN.

Uradna Moskva pa na drugi strani meni, da je bil pokol v Houli posledica "tuje pomoči upornikom". Kot je ocenilo rusko zunanje ministrstvo, so tuje sile vmešane v financiranje in tihotapljenje modernega orožja upornikom ter v urjenje in rekrutiranje borcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.