Pripadniki Kforja so po navedbah očividcev barikade odstranili s pomočjo težke mehanizacije, vojaki pa zdaj na območju, ki ga preletavajo helikopterji, ne dovolijo gibanja. Mednarodne sile so odstranile tudi betonsko barikado pri Dudinem kršu na cesti od Zvečana proti južnemu delu Kosovske Mitrovice, ki so lani postavili kosovski Srbi.

Vojaki Kfor vrgli solzivec v zbrane Srbe

Danes zjutraj je na severu Kosova ponovno prišlo do incidenta, slišati je bilo strele in v mestu Zvečan tudi sirene, ki označujejo alarm. Vojaki Kforja so že vrgli solzivec na Srbe, ki se poskušajo približati barikadam. Situacija se je sicer že umirila, čeprav so na ulicah še vedno množice ljudi.

Kaj je bil povod za incident, ni znano, bi pa lahko bilo povezano s Kforjevo namero umika barikad, morda pa ima tudi zvezo z najavo oblasti v Prištini, da bodo danes zasegli vsa vozila brez kosovskih registrskih tablic (oznaka RKS ali KS) z oznakami mest na Kosovu.

Posamezni viri s severa Kosova navajajo, da so v bolnišnico v Kosovski Mitrovici pripeljali najmanj tri ranjence, od tega je imel eden strelno rano in je huje ranjen v nogo. Sedaj ga operirajo. Tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowitzki je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je bil ranjen en pripadnik Kforja.

Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, so Natove sile Kfor dopoldne zaprle dostop do mostu v kraju Rudare z oklepnimi vozili in bodečo žico, ko so začeli odstranjevati cestno barikado, ki so jo postavili junija lani. To je povzročilo proteste množice jeznih Srbov, ki so začeli pripadnike Kforja obmetavati s kamenjem.

Priče trdijo, da so pripadniki Kforja odgovorili s streli z gumijastimi naboji. Po poročanju Bete so uporabili tudi solzivec, a se protestniki niso umaknili, samo še več jih je prihajalo na kraj dogodka. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je zbralo okoli 500 kosovskih Srbov. Razmere so se sedaj umirile, prebivalci pa so še vedno zbrani na ulicah.

Podpolkovnik Kforja, ameriški oficir Joseph Linch, je danes okoli 10. ure po poročanju Blica dejal, da bodo njegovi vojaki streljali v zbrane Srbe, če bodo ti metali kamenje vanje, pa tudi če v množici zagledajo strelno orožje.

Kfor storil tvegan korak

Kfor je sporočil, da je ob 8.40 začel z odstranjevanjem barikade pri kraju Rudare s ciljem zagotovitve svobode gibanja ne samo za Kfor, ampak tudi za mednarodne organizacije in vse državljane Kosova. Poudarili so še, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali s tovrstnimi akcijami, ki so v skladu z njihovim mandatom, poroča Beta.

Državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo Oliver Ivanović je ocenil, da je s tem Kfor storil zelo tvegan korak. "Ne poznam motivov. Zdi pa se, da Priština in Kfor izkoriščata institucionalno praznino v Srbiji za spremembe stanja na terenu. Kfor je takoj začel uporabljati gumijaste naboje in solzivec, zato se bojim, da bo to dolg dan," je dejal za Beto.

V Srbiji se sicer po splošnih volitvah 6. maja še ni oblikovala vlada. V četrtek se je na ustanovni seji sestal nov sklic parlamenta, kot novi predsednik države pa je prisegel Tomislav Nikolić, ki je ob tem poudaril, da se Beograd nikoli ne bo odrekel Kosovu. Nikolić se je danes sestal tudi z odhajajočim premierom Mirkom Cvetkovićem in nekaterimi ministri. Po neuradnih podatkih srbske tiskovne agencije Beta je bil tema pogovora ravno današnje dogajanje na severu Kosova. Poleg Cvetkovića so se današnjega sestanka pri Nikoliću udeležili še obrambni minister Dragan Šutanovac, pravosodna ministrica Snežana Malović in minister za Kosovo Goran Bogdanović. Po srečanju niso dajali izjav, poroča Beta.

Preberite še: Nikolić prisegel kot novi srbski predsednik: Beograd se nikoli ne bo odrekel Kosovu