Trinajst delavcev v tovarni je moralo zapustiti avtobus, nato pa so jih militanti ustrelili v vasi blizu Qusairja na zahodu države.

Medtem je Svet ZN za človekove pravice začel z izredno razpravo o porastu nasilja v Siriji.

Pozor: Posnetek vsebuje zelo nazorne prizore, ki bi občutljivejše gledalce lahko vznemirili.

Deček, ki je preživel sirski masaker: Premazal sem se z bratovo krvjo, da bi mislili, da sem mrtev

Leon Panetta: ZDA pripravljene na vojaško posredovanje v Siriji, a šele po odobritvi ZN

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je v četrtek na poti v Singapur novinarjem dejal, da so ZDA pripravljene na vojaško posredovanje v Siriji, vendar ne brez zelene luči Varnostnega sveta ZN. ZDA se medtem še vedno osredotočajo na povečanje mednarodnega pritiska na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Panetta je dejal, da mora mednarodna skupnost nastopiti bolj agresivno, da bi al Asada strmoglavili, dokler je še čas. Opozoril je na nevarnost podaljševanja krize, ker se bo vmešalo vse več držav, na primer Iran, zaradi tega pa bo tranzicija do stabilne nove demokratične vlade težja.

"Položaj je nevzdržen. Mednarodna skupnost mora sprejeti ukrepe, da zagotovi al Asadov sestop z oblasti," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal Panetta. Na vprašanje o ameriški vojaški akciji brez podpore ZN, pa je odgovoril, da o tem ne razmišlja, ker je pomembno imeti zadostno podporo za dokončanje takšne misije.

Veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice je v sredo po zasedanju Varnostnega sveta ZN dejala, da bo treba razmisliti o drugih ukrepih mimo Varnostnega sveta, kjer Rusija skupaj s Kitajsko vztrajno blokira odločnejše ukrepe proti vladi v Damasku.

Mednarodno skupnost je posebej pretresel zadnji pokol civilistov v vasi Houla, kjer je bilo med 108 mrtvimi polovica otrok. Odgovorna naj bi bila provladna milica.

Clinton na Danskem zavrnila trditve Rusije

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je medtem na Danskem zavrnila trditve Rusije, da pomaga stabilizirati položaj v Siriji. Po besedah Clintonove bo rusko obnašanje krivo za državljansko vojno, ki se ji Moskva menda želi izogniti. "Rusija drži pokonci režim, ki surovo zatira opozicijo, in zaradi nje je težje sestaviti mednarodno koalicijo," je dejala Clintonova.

Riceova je v četrtek v New Yorku obsodila nove ruske dobave orožja sirskemu režimu in jih označila za obsojanja vredne. Mediji in nevladne organizacije namreč poročajo, da se je ruska tovorna ladja, polna orožja, prejšnji teden zasidrala v sirskem pristanišču Tartus.

Tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je opozoril na nevarnost, da se protesti proti al Asadovemu režimu, ki trajajo že 15 mesecev, razvijejo v vojno, v katero se bodo vpletli Iran in druge regionalne sile.