Kot je povedal Sulejman, so "teroristi" v Houli pokol izvršili, ker so ljudje nasprotovali njihovi prisotnosti na območju. Hkrati je tudi zavrnil obtožbe, da naj bi pokol dejansko izvršile vladne sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kot kaže, so vse žrtve prišle iz miroljubnih družin, ki se niso hotele upreti vladi ali prijeti za orožje, a so s tem prišle v konflikt z oboroženimi skupinami," je dejal na novinarski konferenci v Damasku.

Med 108 žrtvami petkovega pokola v Houli je bilo sicer tudi 49 otrok. Za pokol naj bi bile po navedbah opazovalcev in mednarodnih organizacij odgovorne vladne sile in pripadniki provladne milice šabiha.

A to je danes zanikal tudi tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Džihad Makdisi. Hkrati pa je izrazil tudi obžalovanje zaradi izjav generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona, da bi tovrstni pokoli, kakršen je bil v Houli, "lahko Sirijo privedli do katastrofalne državljanske vojne, po kateri si država ne bi nikoli opomogla".

"Obžalovanja vredno je, da se je generalni sekretar ZN odrekel svoji misiji zagovarjanja miru in varnosti v svetu in je postal zagovornik državljanske vojne," je po poročanju AFP dejal Makdisi.

Ban je sicer v Carigradu od režima v Damasku zahteval uresničitev mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana, v skladu s katerim od 12. aprila velja prekinitev ognja, ki pa jo sistematično kršijo.

Opazovalce ZN v Siriji je Ban označil za "oči in ušesa" mednarodne skupnosti, katerih cilj je, da "storilci odgovarjajo za zločine". Kot je poudaril, opazovalci niso tam, da bi bili "pasivni opazovalci neizrekljivih strahot".

Dejal je še, da v Siriji ne gre za spopad muslimanske in krščanske civilizacije, ampak za "staro zgodbo tirana, ki se oklepa oblasti".

Sirska opozicija vladi daje ultimat: Do jutri prenehajte z nasiljem in dovolite pomoč civilstom!

Sirski opozicijski borci so aktualni vladi dali čas do petka, torej jutri, da preneha s streljanjem, odpokliče vse čete iz mest, kjer prebivajo civilisti in nemudoma dovoli človekoljubnim organizacijam, da pomagajo prizadetim ljudem.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, Svobodna sirska vojska, ki je v večini sestavljena iz vojaških prebežnikov, ni povedala kaj bodo storili v primeru, da se vlada ne odzove tako, kot od nje zahtevajo.
''Naša nacionalna, moralna in humanitarna dolžnost nas sili v to, da zaščitimo in varujemo naše civiliste in njihova mesta, kraje, kri in dostojanstvo,'' je skupina zapisala v izjavi.

V ultimatu je zapisanih več zahtev, ki jih je že predstavil tudi mirovni plan, ki so ga izpogajali ZN in njihov posebni odposlanec Kofi Anan. Plan je bil sprejet pretekli mesec, kljub temu pa so se nasilje in tudi poboji civilistov še naprej nadaljevali. Mednarodna javnost se je še posebej ogorčeno odzvala na petkove poboje civilistov v Houli, kjer je umrlo več kot 100 ljudi, med njimi je bilo mnogo otrok:

''Nemudoma naj se preneha streljanje in vsakršno nasilje, odpokličejo naj se čete, tanki in vsa druga vojaška orožja iz stanovanjskih predelov, dovoli naj se humanitarni pomoči, da doseže vse prizadete dele, izpustijo naj se vsi zaporniki in medijem naj se nemudoma dovoli vstop,'' je dejal poročnik Kasim Saad Eddine, predstavnik skupine. Dodal je še, da zahtevajo pravico do demonstriranja in prenehanje napadanja nadzornikov iz ZN.