"Zahteva za izročitev Assangea je bila zakonito podana, zato je pritožba na sklep o izročitvi v skladu s tem zavrnjena," je sodišče danes pojasnilo svojo odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assangeu sicer preostane še, da se obrne na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Vendar je po mnenju odvetnikov malo verjetno, da bi s tem korakom postopek izročitve za dlje časa ustavil, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Več o odločitvi sodnika si lahko preberete tukaj.

Ustanovitelja WikiLeaksa so v Veliki Britaniji prijeli decembra 2010 na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska. Na Švedskem ga namreč želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.

14 dni časa za vložitev prošnje

Assangeova odvetnica Dinah Rose je danes sodišče prosila za ponovno odprtje primera na podlagi tega, da je večina sodnikov odločitev sprejela na osnovi, ki na obravnavah ni bila omenjena. Kot je pojasnil eden od Assangeovih odvetnikov Gareth Peirce, gre za postopkovno vprašanje, saj je večina sodnikov svojo odločitev utemeljila na Dunajski konvenciji o pravu mednarodnih pogodb, o kateri na zaslišanjih ni govorila nobena stran.

Sodišče je odvetnikom obrambe odobrilo 14 dni časa za vložitev pisne zahteve za ponovno odprtje primera. Da je odobrilo zahtevo, je po navedbah AFP sicer zelo nenavadno. Sodišče je ob tem sporočilo, da postopkov za izročitev tako ne bo mogoča začeti do najmanj 13. junija.

Ostro zavrača obtožbe

Assange, ki je po rodu iz Avstralije, ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu.

Britansko pravosodje je zeleno luč za njegov odhod na Švedsko prižgalo 24. februarja 2011, nakar se je Assange obrnil na britansko vrhovno sodišče, ki je obravnavo njegove pritožbe začelo 1. februarja letos.

Assange je pred meseci sicer povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Te med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se Assange tudi boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav WikiLeaksa.