"Zelo sem zaskrbljen glede iranskega jedrskega programa. Ta ne predstavlja le konkretne nevarnosti za Izrael, temveč za celotno območje in morda celo za nas v Evropi," je dejal Gauck. Poudaril je sicer, da je Berlin zavezan iskanju diplomatske rešitve za iransko jedrsko vprašanje.

"Iranska politika meče senco na celotno območje. Oni dejansko izdelujejo jedrsko orožje. To orožje je grožnja za ves svet," pa je dejal izraelski predsednik. Kot je dodal, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad grozi z novim holokavstom. "Tega ne moremo ignorirati," je opozoril.

Nemški predsednik je na tridnevni obisk v Izrael prispel v ponedeljek zvečer, v četrtek pa bo obiskal tudi zasedena palestinska ozemlja. Danes je že obiskal muzej holokavsta Jad Vašem, srečal pa se bo tudi s preživelimi napada palestinskih skrajnežev na izraelske športnike na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu.

V sredo ima na programu srečanju z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom, v četrtek pa se bo na palestinskih ozemljih srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierom Salamom Fajadom.

Preberite še:

"Netanjahu zavaja Izraelce in svoje odločitve sprejema na podlagi mesijanskih občutkov"

Cia in Mossad: Iran je že leta 2003 prenehal razvijati jedrsko orožje