V noči na ponedeljek so plakate nalepili po vseh 256 tramvajskih postajališčih v mestu, kar so v podjetju Zagrebški električni tramvaj (Zet) označili za vandalizem in primer prijavili policiji.

Razloga za novo pobudo državljanske nepokorščine sta vse slabši gmotni položaj državljanov ter občutna podražitev vozovnic v javnem mestnem prometu od marca letos. Zet je poleg tega povečal število kontrolorjev, ki preverjajo, ali imajo potniki veljavne vozovnice.

V sporočilu pobude so zapisali, da so državljani skozi desetletja s prispevki plačali izgradnjo mestne prometne infrastrukture, nedavne podražitve vozovnic pa so po njihovi oceni posledica nesposobnosti in korupcije v mestni upravi. "Zavračamo, da bi plačevali, kar je že plačano," so poudarili.

V Zetu, ki sicer še naprej beleži izgubo v poslovanju, ne skrivajo zadovoljstva, da so v zgolj dveh mesecih z globami potnikov brez vozovnic zaslužili približno 100.000 evrov, do konca leta pa pričakujejo 13,5 milijona evrov več od prodaje dražjih vozovnic. Kazen za vožnjo brez vozovnice je 200 kun (27 evrov).

Za najcenejšo vozovnico, ki jo je moč kupiti le v elektronski obliki na kartici mestnega prevoza, je treba odšteti deset kun (1,35 evra), sicer pa je 50 odstotkov dražja, če jo potnik kupi v vozilu mestnega prometa.

Zet je pred kratkim ukinil tudi številne popuste za različne kategorije državljanov ter odpravil brezplačno vožnjo za vse potnike v tramvajih v strogem središču mesta, ki jo je pred prejšnjimi lokalnimi volitvami uvedel zagrebški župan Milan Bandić.