Na nasilje v Siriji, ki mu ni videti konca, se je kritično odzval francoski predsednik Francois Hollande. Povedal je, da so sirskega ambasadorja izgnali iz države, zapustil pa naj bi jo že danes ali jutri, poroča AP. Sirski ambasador v Parizu Holladnovih besed ni potrdil, poroča RT.

Podobno določitev kot francoski predsednik so sprejeli tudi v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstraliji. Tudi tam so se na brezbrižno nasilje sirskega režima odločili odzvati z izgonom ambasadorja, poroča Reuters, Velika Britanija pa je iz države izgnala tri sirske diplomate, poroča BBC.

Še nekaj držav, med njimi Belgija in Avstrija, pa je danes sirske diplomate poklicalo na pogovor.

Sirska opozicija pozdravlja izgon diplomatov

Sirski opozicija je odločitev držav o izgonu predstavnikov režima sirskega predsednika Bašarja al Asada že pozdravila. Sirski nacionalni svet je obenem mednarodno skupnost pozval, naj prekine vse stike z al Asadovim režimom, Varnostni svet ZN pa so pozvali, naj sprejme resolucijo, ki bo preprečila genocid v Siriji.

Države so se za izgon sirskih diplomatov odločile po nedavnem pokolu v mestu Houla, v katerem je bilo ubitih 108 civilistov. Visoki komisariat ZN za človekove pravice je danes sporočil, da je bila večina žrtev usmrčenih, med njimi pa je bila polovica otrok.

Annan na pogovorih s sirskim predsednikom al Asadom

Posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan se je danes v Damasku sestal s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, poročajo tuje tiskovne agencije. Nekdanji generalni sekretar ZN je sirskemu voditelju izrazil ogorčenje mednarodne skupnosti ob nasilju v Siriji vključno z nedavnim pokolom več kot sto ljudi v kraju Houla.

Kot so po pogovorih sporočili iz Annanovega urada, je posebni odposlanec ZN in Arabske lige sirskemu predsedniku dal jasno vedeti, da njegov mirovni načrt ne more biti uspešen brez konkretnih ukrepov za ustavitev nasilja in izpustitev zapornikov. Poudaril je tudi pomen polnega uresničevanja njegovega načrta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirska stran je pogovore označila za "pozitivne in konstruktivne". Kot je preko spletnega družbenega omrežja Twitter sporočil tiskovni predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi, sta Annan in Al Asad govorila o podrobnostih uresničevanja mirovnega načrta in ukrepih za ustavitev nasilja.

Al Asad: Uspeh mirovnega načrta odvisen od konca terorizma

Po poročanju sirske državne televizije je al Asad Annanu dejal, da je uspeh njegovega mirovnega načrta odvisen od "konca terorizma" oziroma od "konca terorističnih dejanj in tistih, ki jih podpirajo ter od konca tihotapljenja orožja". Države, ki "ščitijo in oborožujejo teroristične skupine", bi morale spoštovati Annanov načrt, je še dejal. Damask zanika odgovornost za poboj v Houli in ga pripisuje terorističnim skupinam, ki imajo podporo iz tujine, poroča AFP.

Anan je v ponedeljek ob prihodu v Damask petkov pokol v pokrajini v osrednjem delu države označil za grozljivega in šokantnega ter dejal, da bo imel globoke posledice. "S predsednikom Bašarjem al Asadom nameravam imeti resne in odkrite pogovore," je izjavil v ponedeljek.

Ob drugem obisku v Siriji, odkar je bil imenovan za posebnega odposlanca za to državo, ima Anan na programu tudi srečanja s predstavniki opozicije in civilne družbe ter vodjo opazovalne misije ZN Robertom Moodom.

Iz današnje tiskane izdaje: Anan v Siriji obuja mrtev mirovni načrt

Mirovnega načrta niso spoštovali

Anan je med prvim obiskom v Siriji 10. marca dobil zagotovila obeh strani, da bodo spoštovali njegov mirovni načrt, ki predvideva tudi prekinitev ognja. Ta velja od 12. aprila, kljub temu pa vsakodnevno poročajo o njenih kršitvah.

Visoki komisariat ZN za človekove pravice je danes v Ženevi sporočil, da je bila večina žrtev pokola v Houli usmrčenih. "Domneva se, da je manj kot 20 od 108 smrti mogoče pripisati topniškemu in tankovskemu ognju," je izjavil tiskovni predstavnik komisariata Rupert Colville. Večina ostalih žrtev je bila po njegovih besedah usmrčena v dveh ločenih incidentih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ZN je bilo od marca lani, ko se je začel upor proti režimu al Asada, ubitih že več kot 10.000 ljudi, medtem ko aktivisti poudarjajo, da je ta številka že presegla 13.000.