Jovanovićeva strokovna skupina je ugotovila, da je bilo 12 vprašanj iz hrvaškega jezika in književnosti nejasnih, saj je bilo možno kot točna obkrožiti dva izmed ponujenih odgovorov.

Ugotovili so, da vprašanja niso bile povezana z učnim programom, veliko vprašanj pa je bilo bolj primernih za psihologijo kot hrvaški jezik. V svojih ugotovitvah pa niso zahtevali razveljavitve spornih vprašanj, temveč le to, da bi maturantom priznali oba odgovora.

Na dvoumna vprašanja iz hrvaškega jezika in književnosti so takoj po izpitu opozorili maturanti, in sicer tako gimnazijci, ki so opravljali izpit iz hrvaščine na višji stopnji, kot tisti iz strokovnih šol, ki so opravljali izpit na osnovni stopnji.

Odpuščanja niso izključena

"Državne mature z napako ne bo, dokler sem minister. Tisti, ki je storil napake, bo zanje tudi odgovoren," je dejal Jovanović na ponedeljkovi novinarski konferenci. Kot je dodal, mora nacionalni center za zunanje vrednotenje izobraževanja (Ncvvo), ki pripravlja teste, zagotoviti, da noben maturant ne bo oškodovan.

Minister ni izključil možnosti, da v centru posamezniki dobijo odpovedi, obenem pa je zavrnil očitke o političnih pritiskih. Pojasnil je, da je želel zgolj zavarovati maturante, za katere je vpis na fakulteto odvisen rezultatov mature.

Ravnatelj Ncvvo Goran Sirovratka je ministru odgovoril, da so bili testi dobri, pripravili pa so jih najbolj kakovostni profesorji. Potrdil je, da sta bili dve vprašanji dvoumni, zato bodo priznali oba odgovora. Predvsem pa si želi umiriti razmere pred nadaljevanjem mature, ki so se po njegovi oceni po nepotrebnem zaostrile.

Vprašljiva je lahko regularnost letošnje mature

Po dva odgovora bodo tako priznali pri vprašanjih o tem, kateri od štirih ponujenih verzov kažejo na Ojdipovo zablodo ter katera izmed stilskih figur je v stavku: "Pepčino srce se je herojsko ustavilo, da bi si malo spočilo".

Sicer pa so maturanti največ opozarjali na vprašanji o barvi prstana Judite iz epa Marka Marulića ter o točnem številu oseb na čolnu v spevu Petra Hektorovića.

Poseg ministra Jovanovića v državno maturo pa je kritiziral neodvisni sindikat zaposlenih v srednjih šolah. Opozoril je, da je lahko vprašljiva celo regularnost letošnje mature. Opozorili so tudi, da je mogoče pričakovati različne pripombe dijakov in njihovih staršev po vsakem prihodnjem izpitu iz različnih predmetov na maturi.