Italijanski časnik Il Messaggero je danes poročal, da naj bi bil glavni krivec za škandal, ki so ga poimenovali kar Vatileaks, kardinal, čigar identiteta ni znana. Aretirani osebni strežnik papeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele pa je mogoče le žrtveno jagnje, saj so preiskovalci želeli za vatikanskimi zidovi čim prej najti krivca.

"Glavni akterji v Vatikanu so kardinali, šele nato so na vrsti monsignorji, tajniki in drugo osebje," pa je poročal italijanski časnik La Repubblica.

"Osumljen ni nobeden od kardinalov"

Vatikan je medtem zanikal sume, da bi vodilno vlogo pri izdajanju zaupnih informacij lahko imel kateri izmed kardinalov. "Nobeden od kardinalov ni osumljen. Odločno zanikam te govorice," je danes sporočil predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Dodal je, da trenutno še potekajo preiskave in še zaslišujejo ljudi, med katerimi so tudi kardinali.

Po poročanju italijanskih medijev naj bi Vatileaks vodil kardinal, ki je usmerjal še 20 oseb, med katerimi naj bi bil tudi Gabriele, ki je v Vatikanu zaposlen od leta 2006 in je eden redkih, ki imajo dostop do zasebnih prostorov papeža.

Boj za oblast znotraj vatikanske hierarhije

Aretirali so ga mesec dni po tem, ko je papež oblikoval posebno komisijo kardinalov, ki naj bi preiskala uhajanje dokumentov. V javnosti pa so se takoj pojavili dvomi o njegovi krivdi, saj je 46-letnik znan po svoji vdanosti in zvestobi papežu. Špekulirajo, da se je Gabriele po nesreči znašel sredi boja za oblast znotraj vatikanske hierarhije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Časnik La Stampa je zapisal, da je Gabriele preprost človek, ki ni imel ne želje ne sposobnosti, da bi organiziral Vatileaks, uhajanje informacij pa naj bi tako vodil nekdo, ki je višje na hierarhični lestvici Vatikana.

Cilj: razkriti korupcijo znotraj Cerkve

Po besedah vira časnika La Repubblica je odgovorni za uhajanje tajnih dokumentov deloval v papeževo korist, "saj je bil cilj razkriti korupcijo znotraj katoliške Cerkve".

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Nekateri izmed dokumentov, ki so jih objavili mediji, se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja.

Dokumenti so prav tako razkrili nekaj vatikanskih skrivnosti, ki se tičejo davčnih težav Cerkve, financiranja cerkvenih ustanov in spolnih zlorab otrok, razkrivajo pa tudi notranje spopade za oblast.