Komisija je Blair začela zasliševati ob poldeseti uri dopoldan. Pred sodiščem je Blaira pirčakala skupina protestnikov s transparenti, na katerih je pisalo: ''Čete domov'', "Bliar" (liar po angleško pomeni lažnivec, op.p.) in ''Afganistan ven''. 

Člani komisije bodo Blaira verjetno spraševali o povezavah njegove vlade z medijskim imperijem Ruperta Murdocha, ki je v središču škandala z vdiranjem v telefone. 59-letni Blair, ki je bil premier od leta 1997 do leta 2007, je boter enega od Murdochovih otrok, najbolj prodajani britanski časnik Sun, ki je v lasti medijskega mogotca, pa je Blaira podprl na treh volitvah.

''Pritiski name so bili politični, ne komercialni''

Blair je pred komisijo za enkrat povedal, da je bil ''bližnji stik'' z višjimi politiki in višjimi medijskimi personami ''neizbežen'', a da je postalo vse skupaj ''neudobno in nezdravo'', ko je vzdrževanje tega odnosa postalo ''osnovno in ključno''. "Razvozlati, kaj je neizogibno in kaj napačno, je globok izziv," je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Blair.

''Odločal sem se kot politični vodja, in to je bila strateška odločitev, da bom to nadzoroval, ne pa se s tem soprijel. Če stvari ne nadzoruješ, so posledice zelo hude.''

Blair je nato še dodal, da je bil ''absolutno odločen'' da laburisti ne bodo ponovno žrtve napada, ki so ga s strani medijev doživeli med parlamentarnimi volitvami leta 1992.

Član komisije Robert Jay je namignil, da je v času, ko je bil Blair premier, ''obstajala velika možnost prirejanja resnice''. Blair je očitek zavrnil in dejal, da je vsaka vladna medijska organizacija tekom celotne zgodovine vedno hotela v javnosti narediti ''kar se da dober vtis, glede tega kar delajo.''

Blair je še dejal, da se nikoli ni poučutil pod pritiskom kar zadeva komercialne interse Murdochovih ljudi ali kogarkoli drugega: ''Moji pritiski so bili bolj politične narave,'' je še dejal.

''Tudi braz Murdochove podpore bi zmagal na volitvah''

Komisija je Blaira povprašala o telefonskih pogovorih o lastništvu medijev, ki sta si jih izmenjavala z Rupertom Murdochom. Blair je dejal, da se ''ne spomni točno'' kaj sta se pogovarjala, a priznal, da bi je najverjetneje rekel ''da gre za tematiko, o kateri se ne bosta pogovarjala.''

Komisiji je nekdanji britanski premier dejal, da se z Murdochom pred invazijo na Irak nista nikoli pogovarjala o ''tonah poročanja o Iraku'' in da je časnik že tako podpiral in spremljal dogajanja na vzhodu.

Nadalje je Blair dejal, da meni, da bi tudi brez Murdochove podpore zmagal na volitvah in postal premier.

''Nastopač brez primere''

O tem, kaj je Blair dejal komisijii, preko twitterja svoja menja sporočajo tudi britanski poročevalci. James Kirkup iz Telegrapha, ki zaslišanje spremlja v živo je tako komentiral, da ''se Blairu ne zdi nič čudnega, da sta se pred iraško invazijo z Murdochom po telefonu slišala kar osemkrat v treh dneh. O poročanju se ista pogovarjala.''

Politični urednik ITV Newsa je zapisal: ''Naj vam je všeč ali ne, Blair je odličen nastopač. Trenutno na sceni ni nikogar, ki bi bil vsaj približno tako dober, kot on.''

Zaslišanje še poteka, več informacij sledi.

Poročali smo:

Afera News Corp: Pred Levesonovo komisijo bo zaslišan tudi Tony Blair

V torek bo pred komisijo pričal minister za kulturo Jeremy Huhnt, ki je pod hudim pritiskom zaradi dokazov, razkritih med preiskavo. Komisija pod vodstvom sodnika Briana Levesona je namreč minuli mesec objavila vrsto elektronskih sporočil, ki razkrivajo, da so iz Huntovega kabineta uhajale informacije v Murdochovo družbo News Corporation glede prevzema plačljive televizije BSkyB.

News Corporation se je moral julija lani na vrhuncu škandala z vdiranjem v telefonu odreči prevzemu dobičkonosne televizije, v kateri ima Murdochova družba 39-odstotni delež.

81-letni Murdoch je julija lani prav tako ukinil tabloid News of the World, ko je na dan prišlo, da so njegovi novinarji nezakonito vdrli v glasovno pošto več sto znanih osebnosti in žrtev kaznivih dejanj.