Nikolićeva izjava je močno razburila hrvaško politično javnost, ki se je pred tem precej zadržano odzvala na njegovo zmago v drugem krogu srbskih predsedniških volitev minulo nedeljo. Sporne izjave so bile del pogovora, ki ga je FAZ objavil pred drugim krogom volitev, na Hrvaškem pa so o tem začeli poročati pred nekaj dnevi.

Iz Nikolićevega kabineta so odločno zanikali, da bi Nikolić izjavil kaj podobnega o Vukovarju ter poudarili, da gre za "zahrbtne in potuhnjene laži". Vendar pa je pristnost Nikolićeve izjave za hrvaške medije potrdil avtor pogovora, nemški novinar Michael Martens, ki je bil sedem let dopisnik iz Beograda, trenutno pa dogodke na jugovzhodu Evrope spremlja iz Turčije.

Kot je v soboto opozoril novinar, so hrvaški mediji najprej narobe prevedli Nikolićevo izjavo in objavili, da je novi srbski predsednik povedal: "Vukovar je srbsko mesto." A so se potem na različnih spletnih straneh hrvaških medijev pojavili zvočni posnetki spornega dela Nikolićevega pogovora, v katerem je dejal: "Vukovar je bil srbsko mesto. Nimajo (Hrvati) se kaj vračati."

O Nikolićevem intervjuju in burnem odzivu na Hrvaškem smo poročali že v petek.

Josipović: Hrvaška bo znala braniti svojo suverenost

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je že v petek ocenil, da bo Hrvaška znala braniti svojo suverenosti ter da ideje iz 90. let ne bodo več zaživele. "Sodelovanje s Srbijo je treba še razvijati, od Nikolićeve politike pa je odvisno, ali bo sprejel našo roko. Upam, da bo Nikolić revidiral svoja stališča," je izjavil Josipović, ki se je sicer prizadeval za otoplitev odnosov s Srbijo v stikih zdaj že z bivšim srbskim predsednikom Borisom Tadićem.

Tudi Pusićeva je dejala, da morata Hrvaška in Srbija sodelovati kot sosedni državi, če želita dobro svojim državljanom. "Za to je potrebna dobra volja in pripravljenost obeh strani. Morda je treba še počakati, da bi se pomirile predvolilne strasti in da se oblikuje nova srbska vlada," je povedala Pusićeva za Jutarnji list.

Nikolićeve izjave so sicer kot škodljive ocenili tako srbska skupnost na Hrvaškem kot lokalne oblasti v Vukovarju. Med drugim so dejali, da lahko omenjene in podobne izjave uničijo vsa prizadevanja za sobivanje Hrvatov, Srbov in ostalih prebivalcev Vukovarja. Kot so poudarili, je v Vukovarju približno tretjina prebivalcev srbske narodnosti, sicer pa v mestu živijo tudi številne druge narodne manjšine.

Grubišić: Kaj drugega od "četnika" ni bilo pričakovati

Izjave srbskega predsednika pa so najbolj odmevale na hrvaški desnici. Tako je poslanec Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSBB) Boro Grubišić izjavil, da kaj drugega od "četnika" ni bilo mogoče pričakovati.

Kot je dodal, Hrvaški zato ni treba skrbeti, ker je bila omenjena srbska politika tudi vojaško poražena, ocenil pa je še, da so bile Nikolićeve izjave namenjene srbski javnosti. Grubišić je sicer del skupine 12 hrvaških poslancev, ki sodelujejo pri delu Evropskega parlamenta kot opazovalci.