Kot je predsednik SD glede odnosa s Sanaderjem povedal v pogovoru za prilogo Magazin, objavljenem na spletni strani Jutarnjega lista, je sicer do Sanaderja čutil veliko spoštovanja ne le zaradi njegovega položaja, temveč tudi zaradi nekaterih dosežkov, ki za Hrvaško niso bili zanemarljivi.

Po besedah Pahorja mu je Sanader kljub temu dal vedeti, da se slovenskih interesov ne bo spoštovalo enako kot avstrijskih, nemških ali francoskih. "Ali se bomo kaj dogovorili ali pa bom jaz prek svojih zvez in prijateljstev, prek močnih držav, vse dosegel mimo vas," je Pahorju po njegovih besedah dejal nekdanji predsednik hrvaške vlade.

"Praktično vsi so dvignili roke od naših problemov in interesov"

V intervjuju se je Pahor dotaknil tudi reševanja slovensko-hrvaških odnosov, ki jih je pripisal številnim srečnim okoliščinam. Po njegovem mnenju je bila njegova vloga dovolj velika, da lahko "z določeno mero samozavesti" gleda na svoj politični prispevek tako v Sloveniji kot na Hrvaškem ter pri urejanju medsebojnih odnosov. Ob tem se vseeno zaveda, da brez številnih srečnih okoliščin ter na koncu tudi volje Slovencev, izražene na referendumu o arbitražnem sporazumu, ta njegov prispevek ne bi bil mogoč.

Kot najpomembnejšo srečno okoliščino je Pahor izpostavil izčrpanost obeh držav zaradi spora, ki je trajal 18 let. Slednji se je še posebej po slovenski blokadi približevanja Hrvaške k EU zelo zaostril, je pojasnil Pahor in dodal, da so "praktično vsi dvignili roke od naših problemov in interesov".

Tako je bila na nek način srečna okoliščina, da sta s takratno predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor razumela, da je treba ali rešiti problem v dobro obeh držav ali pa tvegati dodatno zaostritev spora, je še dejal Pahor.