Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, Hollandea na obisku spremljajo francoski minister za obrambo Jean-Yves Le Drian, zunanji minister Laurent Fabius in načelnik generalštaba francoske vojske, admiral Edouard Guillaud.

Francoski predsednik je ameriškemu predsedniku Baracku Obami na nedavnem vrhu skupine osmih najrazvitejših držav sveta G8 v Camp Davidu in na vrhu zveze Nato v Chicagu sicer dal jasno vedeti, da bo vztrajal pri svoji predvolilni obljubi, da se bo francoska vojska iz Afganistana umaknila leto prej, kot je bilo prvotno načrtovano, oziroma do konca letošnjega leta.

Po navedbah njegovih svetovalcev naj bi bil zato namen njegovega obiska v Afganistanu, da osebno pojasni francoskim vojakom, zakaj se je odločil, da pospeši njihov umik iz dežele pod Hindukušem.

Hollande je danes med obiskom vojaškega oporišča v Kapisi, kjer je nameščena večina francoskih vojakov, dejal, da bo Francija umik usklajevala z zaveznicami v Natu in da bo potekal v dogovoru z njimi, "še posebej z ameriškim predsednikom Obamo, ki razume razloge, in v neposrednem usklajevanju z afganistanskimi oblastmi".

"Gre za suvereno odločitev. Samo Francozi lahko odločijo, kaj bodo delali," je dejal. Ob tem je ocenil, da so teroristično grožnjo na ozemlju, ki ga nadzirajo francoski vojaki v Afganistanu, kot tudi na drugih območjih pod nadzorom sil Nata, deloma zajezili, čeprav še ni povsem izginila.

Poudaril je tudi, da bo Francija ohranila stike z Afganistanom in da bo nadaljevala razvojne projekte v državi. "Afganistanci so tisti, ki bodo odločili o usodi Afganistana, in ne zaveznice," je še dodal.

V Afganistanu je trenutno okoli 3500 francoskih vojakov. Od začetka vojaških operacij mednarodnih sil v tej državi leta 2001 jih je umrlo 83.