Zdravnik Šakil Afridi je bil v sredo obsojen zaradi izdaje na 33 let zapora, senatorji pa so se odločili za vsako leto zapora Pakistanu odvzeti milijon dolarjev pomoči. Pododbor omenjenega odbora je sicer že pred tednom dni odščipnil nekaj denarja, ker Pakistan še vedno ni odprl oskrbovalnih poti za mednarodne enote v Afganistanu.

Kljub temu gre za simboličen ukrep, saj je za Pakistan v proračunu za leto 2013, ki se začne 1. oktobra, predvidena okoli milijarda dolarjev. Vendar le v primeru, če bosta senat in predstavniški dom to tudi potrdita.

Včeraj smo poročali:

Pakistan: ZDA naj spoštujejo obsodbo zdravnika, ki je pomagal ujeti bin Ladna

"Morajo vedeti, da mislimo resno," je dejal demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin in dodal, da je nezaslišano, da človeka, ki jim je pomagal najti Bin Ladna, obsodijo kot izdajalca.

Afridi je po Pakistanu izvajal lažne akcije cepljenja, v resnici pa za ameriško obveščevalno agencijo Cia jemal vzorce DNK, na podlagi česar jim je uspelo odkriti skrivališče vodje teroristične mreže Al Kaida v pakistanskem Abotabadu.

Bin Ladna so 2. maja lani ubili pripadniki ameriških posebnih enot v tajni operaciji, o kateri Pakistan ni bil obveščen.