Aguirrejeva je namreč izjavila, da bo tekmo prepovedala, če bi kazalo, da bodo navijači obeh ekip izžvižgali špansko himno in kralja, ki podeljuje pokal. To ni le razburilo navijačev, marveč tudi baskovsko in katalonsko vlado ter politike vseh barv, vključno iz vrst njene stranke.

Valencia se ne sme ponoviti

Esperanza Aguirre, ki velja za eno najbolj ambicioznih in neobzirnih prvakinj vladajoče španske Ljudske stranke (PP), je v torkovi izjavi za lokalne radijske postaje zapretila, da bo "tekmo treba odpovedati in jo odigrati za zaprtimi vrati kje drugje", če bo kazalo, da navijači nameravajo izžvižgati princa Felipeja, ki bo zmagovalcu verjetno namesto kralja izročil kraljevi pokal. Tako želi preprečiti ponovitev incidenta, ki se je zgodil pred tremi leti na stadionu Mestalla v Valencii, ko sta se v finalu za ta pokal prav tako pomerila Barcelona in Athletic in so njuni navijači izžvižgali španski kraljevi par in državno himno.

Kot je znano, obstajajo v Kataloniji in Baskiji močna politična nagnjenja k neodvisnosti, kar se pogosto odrazi tudi na športnih prireditvah, kjer radi uporabljajo nacionalne zastave in druge geste kot provokacijo proti centralni španski državi. Leta 2009 je žvižganje na Mestalli organizirala Catalunya Accio, ki je skupaj s sorodnimi baskovskimi in galicijskimi organizacijami zahtevala, da so nacionalne nogometne reprezentance mednarodno priznane. Državna televizija je takratni dogodek cenzurirala, organizacija Obramba španske nacije (DANAES) pa ga je prijavila sodišču, ki pa je tožbo zavrnilo, sklicujoč se na svobodo izražanja.

Aguirrejeva meni drugače, saj pravi, da je "po kazenskem zakoniku žaljenje državnih simbolov kaznivo dejanje, zato mora biti tekma v takem primeru odpovedana". Hkrati pa ni imela prav nobenih zadržkov glede pohoda po ulicah španskega glavnega mesta, ki ga pred petkovo tekmo pripravlja ekstremistična nacionalistična desnica s pristankom vrhovnega sodišča v Madridu. Pohod organizirata fašistična politična skupina La Falange (stranka, ki jo je ustanovil diktator Francisco Franco) in Nudo Patriota Espanol v protest "proti nacionalističnim izpadom" navijačev obeh ekip, kot pravijo. Policija se boji, da bo prišlo do spopadov z navijači.

Odzivi španske javnosti na izjavo Aguirrejeve so enotni, ne glede na to, s katerega konca prihajajo. Večina ji očita mešanje športa s politiko, kar ji je neposredno namignila njena strankarska kolegica in podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria. Predstavnica baskovske vlade Idoia Mendia pa ji svetuje, naj drugič govori bolj razumno, saj so njene besede "zares obžalovanja vredne". Predstavnik katalonske vlade Francesc Homs jo je obtožil, da s tem skuša "prikriti zadeve, ki ji niso všeč", in namignil na velikanski primanjkljaj v proračunski blagajni madridske pokrajine, ki jo vodi. Katalonski poslanec je pred ministrom za notranje zadeve Jorgejem Fernandezom Diazom na parlamentarni seji izjavil, da "lahko Madrid čez nekaj dni zagori, ker se ena od vaših strankarskih kolegic obnaša kot huligan". Minister mu je odgovoril, da ni nikakršnih motivov za odpoved tekme. Tudi španska kraljeva nogometna federacija je javnost obvestila, da tekme ne namerava odpovedati.