Tokratni vrh zavezništva poleg 28 voditeljev članic zavezništva gosti tudi voditelje drugih partnerskih oziroma ključnih držav, kot sta predsednika Afganistana Hamid Karzaj in Pakistana Asif Ali Zardari. Po rokovanju in fotografiranju so se voditelji danes lotili pogovorov, obenem pa nadaljevali z bilateralnimi srečanji.

Obama je po dvostranskem srečanju s Karzajem še pred začetkom zasedanja dejal, da se je zveza Nato desetletje borila v Afganistanu, ki mu pomaga na poti do miru in stabilnosti. Čeprav je konec vojne na obzorju, pa zavezništvo v Afganistanu še vedno čakajo težki dnevi, polni izzivov.

Karzaj, ki bi moral po dogovoru z mednarodno skupnostjo leta 2014 sestopiti z oblasti, pa je dejal, da se njegova država veseli konca vojne, ko ne bo več breme za prijatelje in zaveznike, kot so ZDA, Nato in za celotna mednarodna skupnost.

Obama je pred začetkom vrha govoril tudi z Rasmussenom in se mu zahvalil za vodenje zavezništva v viharnem obdobju. Po njegovih napovedih bodo poleg Afganistana na vrhu obravnavali še obrambne zmogljivosti, kar je v času varčevalnih ukrepov še posebej občutljivo. Govorili bodo tudi o partnerstvih z drugimi državami.

75.000 protestnikov okupira Chicago

Rasmussen je pred začetkom vrha zagotovil, da ne bo hitenja k izhodu iz Afganistana, ne glede na vztrajanje novega francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da že do konca letošnjega leta umakne iz države vse francoske bojne enote. Javno mnenje v Evropi in ZDA je večinsko proti nadaljevanju vojne, kar so danes v Chicagu izražali tudi protestniki, ki so se zbrali v parku Grant. Po informacijah nekaterih medijv se je zbralo okoli 75.000 protestnikov, podpornikov gibanja Zavzemimo Wall Street, ki protestirajo pred stavbo, v kateri poteka vrh Nata. Organizatorji so obljubili, da bo protest potekal mirno.

Ne glede na proteste bo časovni okvir za umik konec leta 2014 potrjen, Francija pa bo po besedah generalnega sekretarja Nata namesto bojne vloge prevzela drugačno, a bo misijo v Afganistanu podpirala še naprej. Odločitev Francije so sicer pozdravili afganistanski talibani, ki so priporočili ostalim članicam zavezništva, naj storijo enako.

Janša je že v soboto dejal, da bo Slovenija sicer svojo vojaško prisotnost zmanjševala, vendar ostala v Afganistanu do konca, ker se mu ne zdi smiselno, da bi po vseh žrtvah in vsem doseženem napredku sedaj predčasno vrgli puško v koruzo.

Janša ima ob robu vrha številna dvostranska srečanja. Danes so bili na vrsti predsednik Makedonije Gjorgje Ivanov, Azerbajdžana Ilham Alijev, premier Črne gore Igor Lukšič ter premierka Avstralije Julia Gillard. Pogovori so bili posvečeni predvsem gospodarskemu sodelovanju, še posebej z Azerbajdžanom in Avstralijo. V soboto se je Janša srečal tudi s Slovenci v Lemontu.

V Slovenijo se bo vrnil v ponedeljek, kakor tudi zunanji minister Karel Erjavec. Obrambni minister Aleš Hojs pa bo obisk v ZDA nadaljeval v Denverju oziroma Colorado Springsu, kjer bo obiskal slovenske vojake na šolanju in nacionalno gardo zvene države Kolorado.