Darabos je opozoril, da bi se v primeru izraelskega napada na iranske jedrske objekte tudi arabske države, ki niso naklonjene režimu v Teheranu, v refleksu solidarnosti postavile na stran Irana. Kljub temu pa Darabos s temi besedami ne želi opravičevati politike Irana. "Proti Iranu moramo izvajati pritisk, vendar na diplomatski in gospodarski način," je dejal Darabos.

Izraelu pa Darabos očita, da ospredje želi več kot očitno postaviti zunanje sovražnike, kot so Palestinci in Iran, in s tem odvrniti pozornost od notranjih socialnih problemov države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pri tem pa je kritiziral tudi izraelskega zunanjega ministra. "Če mene vprašate, je gospod Lieberman zame kot član izraelske vlade neznosen," je v intervjuju za nedeljsko izdajo časnika Die Presse dejal Darabos. Dodal je še, da trenutno izraelsko politiko težko razume.

Za Izrael se že dolgo govori, da je edina jedrska sila na Bližnjem vzhodu. Izrael pa vztrajno svari, da bi Iran z jedrskim orožjem predstavljal eksistencialno grožnjo za judovsko državo. Zato ne želi izključiti preventivnega napada na Iran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.