Zatem se je družina odpravila v stanovanje Newyorške univerze na Manhattnu, ki bo zdaj postalo njihov novi dom. Pri tem je izrazil hvaležnost ameriškemu veleposlaništvu v Pekingu, ki mu je omogočilo novo in svobodno življenje v ZDA. "Hvaležen pa sem tudi kitajski vladi, ki je zaplet uredila zadržano in umirjeno," je dejal.

(Foto: Reuters)

Chenov prihod v ZDA pomeni konec njegovega odisejade iz Kitajske, ki se je začela pred skoraj mesecem dni, ko je zbežal iz hišnega pripora in prosil za zaščito na ameriškem veleposlaništvu v Pekingu.

Chen je konec aprila pozno ponoči pobegnil iz hišnega pripora v provinci Shandong. Po nekaj dneh skrivanja pred kitajskimi oblastmi v Pekingu se je znašel pod zaščito ameriških diplomatov, kar je sprožilo napeta pogajanja med Kitajsko in ZDA o njegovi usodi.

Zadnja dva tedna je bil Chen v bolnišnici v Pekingu, kjer so ga zadrževale kitajske oblasti. Chen, ki ga je univerza v New Yorku povabila na študij prava, je bil v sredo v stiku s kitajskimi oblastmi, ki naj bi mu obljubile, da mu bodo v roku 15 dni izdale potni list.

(Foto: AP)

40-letni Chen Guangcheng je razburil Peking z razkrivanjem resnice o prisilnih splavih in sterilizacijah v okviru kitajske politike enega otroka. Zadnjih sedem let je preživel v zaporu in hišnem priporu.