Vrh v Chicagu, rojstnem kraju ameriške državne sekretarke Hillary Clinton in mestu predsednika ZDA Baracka Obame, je največji doslej. V razpravi o Afganistanu bo namreč za mizo sedelo doslej največ predstavnikov držav, ki sodelujejo v silah Isaf - 57.

Vrh se bo začel popoldne po lokalnem času z razpravo o varnosti v času gospodarske krize. Ameriški gostitelji želijo razpravo o vprašanju, kako lahko zaveznice zagotovijo varnost, ki jo potrebujemo, ne le varnosti, ki si jo lahko privoščimo. Voditelji članic Nata naj bi v tem kontekstu potrdili svežnja o pametni obrambi in povezljivosti sil.

Sledile bodo tri vzporedne delovne večerje o Afganistanu, o čemer bodo govorili premieri in predsedniki, zunanji ministri se bodo posvetili evroatlantskim povezavam, globalnim partnerstvom, Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, obrambni ministri pa o izvajanju obrambnega paketa. Vrh se bo nato nadaljeval še v ponedeljek.

Zasedanje poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi v mestu, ki je pred leti izgubilo natečaj za gostitelja olimpijskih iger in ima tudi sicer pisano zgodovino nasilnih demonstracij in ukrepov policije. Župan mesta, nekdanji šef kabineta predsednika Baracka Obame, Rahm Emanuel, je sicer odločen, da bo doslej največji tovrstni dogodek podobo Chicaga spremenil. Hkrati z vrhom zveze Nato poteka tudi močna turistična promocija. Največji protesti so napovedani danes v parku Grant, doslej pa jih je bilo že več, vendar z majhno udeležbo.