"Danes bomo veliko časa namenili gospodarskim temam. Jasno je, da bo območje evra ena od tem," je novinarjem dejal Obama. "Vsi se strinjamo, da so rast in stabilnost ter fiskalna konsolidacija del istega paketa," je dodal.

Razmere v območju evra bodo v ospredju današnjih pogovorov voditeljev ZDA, Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije, Japonske, Kanade in Rusije.

Stališča voditeljev članic G8 sicer niso povsem poenotena. Medtem ko nemška kanclerka Angela Merkel še naprej poudarja predvsem nujnost javnofinančne discipline, nekateri drugi, v prvi vrsti novi francoski predsednik Francois Hollande in Obama, opozarjajo na nujnost spodbud za rast.

Med temami pogovorov danes bo tudi Afganistan, govorili pa naj bi še o novem zasebno-javnem partnerstvu za boj proti lakoti v Afriki ter ameriškem predlogu za sprostitev globalnih zalog nafte, kar naj bi pripomoglo k znižanju cen črnega zlata.

Ob petkovi neformalni večerji, ki jo je gostil Obama, pa je bil v ospredju pozornosti Iran. Ameriški predsednik je danes povedal, da so se strinjali glede tega, kako nadaljevati pogovore s Teheranom.

"Mislim, da se vsi strinjamo, da ima Iran pravico do jedrske energije v miroljubne namene, skrbijo pa nas stalne kršitve mednarodnih pravil ter nezmožnost Irana, da bi dokazal, da ne izdeluje jedrskega orožja," je dejal.

Voditelji G8 pa so pozvali tudi k mirni rešitvi krize v Siriji ter izrazili zaskrbljenost zaradi nasilja v tej državi. Obama je poudaril, da članice G8 še naprej podpirajo mirovni načrt odposlanca ZN Kofija Annana.