Po navedbah organizatorjev naj bi se na protestih sicer zbralo več kot 25.000 ljudi, ki so nosili transparente z napisi "Evroobmočje je v ruševinah" in "Ko nepravičnost postane pravilo, upor postane dolžnost", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Organizatorji so oblastem sicer sporočili, da pričakujejo med 10.000 in 40.000 udeležencev.

Policija je že v petek začasno pridržala okoli 400 protikapitalističnih protestnikov, danes pa za red med demonstracijami skrbi okoli 5000 policistov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V središču mesta so tudi zaprli dve postaji podzemne železnice in eno postajo regionalnih železnic.

Policija je zaprla tudi več ulic, več sto policistov pa spremlja pohod protestnikov, ki se je začel na glavni železniški postaji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Župan dovolil mirni protest

Župan Frankfurta je zaradi javnega reda in varnosti prepovedal večino protestnih shodov v zadnjih dneh, je pa dovolil današnji "mirni protestni shod". Območje okoli ECB je sicer močno zastraženo.

V minulih dneh je na območju že protestiralo nekaj sto protestnikov, prihajalo pa je tudi do posameznih posredovanj policije. Izbruha nasilja se bojijo tudi danes.

Protestniki so se zaradi ostrosti policije odzvali kritično. Policijo so obtožili, da je protestnike s pozivi prek zvočnikov, naj se razidejo, tudi odkrito provocirala, da bi prišlo do incidentov. Sicer pa je nek predstavnik "blokupiranja" že ocenil, da je akcija uspela in da jim je uspelo "oživiti državljansko nepokorščino".