Chen in njegova družina so v ZDA poleteli na krovu letala družbe United Airlines, ki je s pekinškega letališča odletelo v popoldanskih urah po lokalnem času, na letališču Newark blizu New Yorka pa naj bi pristalo danes zvečer po lokalnem času.

Konec dolgega čakanja

Chenov odhod v ZDA pomeni konec njegovega dolgega čakanja na odhod iz Kitajske, ki se je začelo pred skoraj mesecem dni, ko je Chen zbežal iz hišnega pripora in prosil za zaščito na ameriškem veleposlaništvu v Pekingu.

"Na letališču sem. Nimam potnega lista. Ne vem, kdaj bom lahko odšel. Mislim, da bom odšel v New York," je Chen dopoldne po lokalnem času sporočil v telefonskem pogovoru s francosko tiskovno agencijo AFP. Dodal je, da se na letališču nahaja s svojo ženo in otrokoma ter da bodo kitajske oblasti njegov potni list morda neposredno izročile ameriškim oblastem, te pa bi mu nato izdale vizum za pot v ZDA.

Spremstvo policije in zunanjega ministrstva

Kot poroča AFP, naj bi izpred bolnišnice, kjer je Chen preživel zadnja dva tedna, zgodaj popoldne po lokalnem času odpeljala skupina avtomobilov, a ni bilo jasno, ali je bil v enem od njih tudi Chen.

Na letališču v Pekingu naj bi bili danes številni policisti ter predstavniki kitajskega zunanjega ministrstva. Ameriško veleposlaništvo zadeve za zdaj še ni komentiralo.

Chen je konec aprila pozno ponoči pobegnil iz hišnega pripora v provinci Shandong. Po nekaj dneh skrivanja pred kitajskimi oblastmi v Pekingu se je znašel pod zaščito ameriških diplomatov, kar je sprožilo napeta pogajanja med Kitajsko in ZDA o njegovi usodi.

Razkrivanje resnice o prisilnih splavih

Zadnja dva tedna se je Chen nahajal v bolnišnici v Pekingu, kjer so ga zdrževale kitajske oblasti. Chen, ki ga je univerza v New Yorku povabila na študij prava, je bil v sredo v stiku s kitajskimi oblastmi, ki naj bi mu obljubile, da mu bodo v roku 15 dni izdale potni list.

40-letni Chen Guangcheng je razburil Peking z razkrivanjem resnice o prisilnih splavih in sterilizacijah v okviru kitajske politike enega otroka. Zadnjih sedem let je preživel v zaporu in hišnem priporu.