Župan mesta je prepovedal večino demonstracij zaradi skrbi za javni red, za soboto, ko naj bi zadnji dan protestov po napovedih pripravili največji protest, pa so dobili dovoljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub prepovedi je danes pred poslopjem ECB in drugod v središču mesta potekalo več protestov, sicer ob okrepljeni navzočnosti policije.

Ena glavnih nemških bank Commerzbank, ki ima enega najvišjih nebotičnikov v mestu, se je odločila zapreti urade do nedelje. V sredo je sicer policija izpred poslopja ECB pregnala skupino protestnikov, ki so tam imeli tabor.

Protikapitalistični protestniki želijo v soboto paralizirati nemško finančno prestolnico in otežiti nemoteno delo bank in ECB, ki naj bi bili glavni krivci za gospodarsko krizo.

Akcije se udeležujejo tudi slovenski aktivisti iz gibanja 15o. Kot pojasnjujejo, je namen akcije "opozoriti na poskuse finančnega kapitalizma, da si dokončno v celoti prilasti oblast nad vsemi področji družbenega življenja".

V minulih dneh je na območju že protestiralo nekaj sto protestnikov, prihajalo pa je tudi do posameznih posredovanj policije. Več protestnikov so prijeli, med njimi naj bi bilo tudi sedem aktivistov iz Slovenije.