Kot je poudaril Mood, ki trenutno vodi 200-člansko ekipo, brez prave zaveze za dialog opazovalci, ne glede na to, koliko jih je, ne morejo doseči resničnega konca spopadov, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Tam ni premirja, ni dialoga, vojskovanje je urbano

Opazovalna misija, ki spremlja izvajanje mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana za Sirijo, bo po pričakovanjih kmalu dosegla svoje končno število, to je 300. Njen mandat poteče 20. junija, kljub nasilju, ki v državi vztraja, čeprav je od 12. aprila v veljavi prekinitev ognja, zahodne države še vedno predvidevajo, da je ne bo treba podaljšati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirijo in opazovalce bo po napovedih njegovega tiskovnega predstavnika Ahmeda Favzija kmalu obiskal tudi Annan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Združenih narodih so medtem zaskrbljeni zaradi položaja, v katerem so se znašli opazovalci. "Tam so neoboroženi, tam ni premirja, ni mirovnega dogovora, ni dialoga med sprtimi stranmi, temveč urbano vojskovanje. Še nikoli nismo naših vojaških opazovalcev postavili v takšen položaj," je v New Yorku izjavil pomočnik generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona za mirovne operacije Edmond Mulet.

Mood je v Damasku danes še izrazil prepričanje, da nasilje, pa naj bo še tako kruto, ne more rešiti krize v Siriji. Kot skrb vzbujajoče je ob tem označil nedavne samomorilske napade in eksplozije ob cesti podtaknjenih bomb. "Skrbijo me incidenti, v katerih eksploziv, doma izdelane bombe ciljajo nedolžne civiliste, saj to v tej situaciji ne pomaga," je dejal.

Dvojni samomorilski napad

Med tovrstnimi nasilnimi dejanji je tudi dvojni samomorilski napad na poslopje vojaške obveščevalne agencije v Damasku, v katerem je bilo 10. maja ubitih okoli 55 ljudi, več deset pa ranjenih. Generalni sekretar ZN je v četrtek izjavil, da ta napad nosi pečat mednarodne teroristične mreže Al Kaida, kar je zaskrbljujoče.

Navzočnost Al Kaide v Siriji je po njegovih besedah ustvarila zelo resen problem. Da v Siriji deluje Al Kaida, so že pred Banom izjavljali sirski predsednik Bašar al Asad, pa tudi ZDA in Rusija. Sirska opozicija pa je tem trditvam, še posebej Banovim, danes oporekala.

Kot je za televizijo Al Arabija dejal predstavnik Sirskega narodnega sveta, tovrstne napade izvajajo teroristi, ki jih je režim Al Asada "kot rezervo za hude čase" doslej zadrževal v zaporih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V državi se medtem nadaljuje nasilje. Po navedbah sirskih opozicijskih skupin so vladne sile bombardirale mesto Rastan severno od Homsa. To mesto od januarja nadzirajo uporniki, režimske sile pa so pred dnevi sprožile ofenzivo, s katero ga želijo znova zavzeti. Spopadi potekajo tudi drugod po nemirni državi.

Smrtna kazen zaradi izdaje

Sirska liga za zaščito človekovih pravic pa je danes sporočili, da so oblasti na smrt zaradi izdaje obsodile aktivista, ki so ga aretirali aprila in ga nato mučili. Gre očitno za prvo znano obsodbo na smrt od začetka vstaje v Siriji 15. marca lani, navaja AFP.

V zvezi z razmerami v Siriji pa je nemški strokovnjak za varnostno politiko Reinhard Mutz izrazil prepričanje, da bo opazovalcem ZN spodletelo, saj je za avtokratke monarhije v Perzijskem zalivu oboroževanje sirskih upornikov postalo politična obveza. Mutz je tudi prepričan, da ne bo dogovora o miru, dokler je v igri grožnja s posredovanjem.

Da v Siriji očitno še ne bo miru, meni tudi strokovnjak newyorške univerze Rochar Govan. Kot je poudaril, bo Annanova misija doživela "herojski propad".