ZDA in Izrael od Irana zahtevata prekinitev jedrskih poskusov, že dalj časa pa poleg sankcij grozita tudi z možnostjo vojaškega posega. Kljub temu ZDA, Velika Britanija, Francija, Rusija, Kitajska in Nemčija še vedno poskušajo s pomočjo sankcij Iran prepričati, naj prekinejo z bogatenjem urana, za katerega svetovne velesile menijo, da je namenjen izdelavi jedrskega orožja. Teheran medtem vztraja, da je uran namenjen poganjanju jedrskih elektrarn in proizvajanje izotopov v medicinske namene.

Razgovori so se pričeli prejšnji mesec v Istanbulu, nadaljevali pa naj bi se 23. maja v Bagdadu. Izrael, za katerega mnogi menijo, da je edina država na Bližnjem vzhodu z jedrskim orožjem, pa se še vedno počuti ogrožen, čeprav je nekdanji šef izraelske varnostne agencije Shin Bet Juval Diskin pred tedni opozoril, da vse ugotovitve preiskovalcev kažejo, da Iran nima atomske bombe, prav tako pa pravi, da niti ni nobenega dokaza, da jo ima Iran namen izdelati.

Diskin je bil kritičen tudi do izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Ehuda Baraka, očita pa jima zavestno zavajanje in ustrahovanje domače javnosti. "Nikakršnega zaupanja nimam v to vodstvo. Ne morem verjeti ljudem, ki sprejemajo odločitve na podlagi mesijanskih občutkov," je povedal Diskin, ki je lansko leto odstopil z mesta prvega moža Shin Beta.

"Netanjahu zavaja Izraelce in svoje odločitve sprejema na podlagi mesijanskih občutkov"

Cia in Mossad: Iran je že leta 2003 prenehal razvijati jedrsko orožje