Kot je v sporočilu za javnost pojasnil predsednik Društva informacijski center Legebitra Simon Maljevac, se je odpor do družinskega zakonika pri nas napajal prav v sovraštvu do istospolno usmerjenih, ker je zakonik vključeval tudi socialne pravice istospolnih parov in družin, čeprav je veliko dobrega prinašal predvsem otrokom in tradicionalnejšim družinskim in partnerskim ureditvam.

"Posebej v zadnjem letu je homofobija svoj obraz kazala skozi ponižujoče govore v parlamentu, organizirano javno zagovarjanje diskriminacije istospolno usmerjenih s strani nekaterih verskih skupnosti in dela civilne družbe, sovražni govor v spletnih komentarjih pa tudi skozi dokumentirane primere homofobnega nasilja, diskriminacije na delovnem mestu, skozi molk in brezbrižnost," je zapisal Maljevac.

Padec zakonika so po njegovih besedah mnogi razumeli kot "legitimacijo sprejemljivosti izključevalnih praks, zato ni čudno, da so prav v mesecih po referendumu svoje dejavnosti okrepile organizacije, ki homoseksualnost obravnavajo kot psihično motnjo". V društvu so prepričani, da je treba okrepiti vse aktivnosti, ki bodo povečale stopnjo ozaveščenosti družbe o vidnih in prikritih oblikah homofobije in njenih posledicah.

Da skupnost lezbijk, gejev, biseksualcev in trasspolnih oseb pri nas pogosto ostaja prezrta ali pa celo načrtno napadena, opozarjajo tudi v Društvu DIH - Enakopravni pod mavrico. Tudi po njihovem mnenju se diskriminacija in kršenje pravic odražata tudi v nestrpnosti do različnih, sovražnem govoru, šikaniranju in celo fizičnih napadih, ki pa kljub ustrezni zakonodaji pogosto ne privedejo do pričakovanega epiloga.

Društvo DIH pa po navedbah njegovega predsednika Andreja Pišla letos posebno pozornost posveča homofobiji in diskriminaciji v športu. Kot je pojasnil Pišl, naj bi dal šport neodvisno podlago, na kateri se lahko posamezniki in posameznice izkažejo ne glede na spol, starost, raso, nacionalnost, versko prepričanje, spolno identiteto in usmerjenost ter druge osebne okoliščine. Tako so v društvu v minulih dneh v sodelovanju z drugimi organizacijami v Ljubljani pripravili okroglo mizo o diskriminaciji v športu in mednarodni nogometni turnir, do petka pa bo na ljubljanski fakulteti za šport odprta tudi razstava Proti pravilom - geji in lezbijke v športu.

Mednarodni dan boja proti homofobiji obeležujemo na današnji dan, saj je Mednarodna zdravstvena organizacija ta dan leta 1990 homoseksualnost izbrisala s seznama psihičnih motenj.