Mladića obtožnica bremeni genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov. Mladićeva obramba, ki jo sestavljata odvetnika Branko Lukić in Miodrag Stojanović, je v ponedeljek zvečer zahtevala preložitev začetka sojenja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Obramba je preložitev sojenja zahtevala že v preteklosti, češ da obtoženi nima dostopa do številnih dokumentov, med njimi tudi do takih, ki so za ta primer ključni. Obramba je navedla še, da ni opravičila za to, da 70-letni Mladić uživa manj pravic od ostalih obtožencev zgolj zato, ker so ga med zadnjimi privedli pred roko pravice

Mladić je zahteval tudi, da sodišče izloči predsedujočega sodnemu senatu Alphonsa Orieja, ker naj bi bil zaradi nizozemskega državljanstva in dejstva, da je predsedoval sojenjem, na katerih so obsodili Mladićeve nekdanje podrejene, "pristranski".

Predsednik sodišča Meron je Mladićeve zahteve danes zavrnil. "Ni mi všeč, da Mladič meni, da bi lahko bil razumni opazovalec, ki je primerno informiran, pristranski. Mladićevo zahtevo po zamenjavi sodnika zato razglašam za neupravičeno," je med drugim dejal Meron.