Hollandea je ob prihodu v Elizejsko palačo pričakal dosedanji predsednik Nicolas Sarkozy, s katerim sta odšla v predsedniško pisarno, kjer sta opravila primopredajo poslov. Sarkozy je svojemu nasledniku med drugim predal kode za francoski jedrski arzenal.

Novi predsednik je nato Sarkozyja in njegovo soprogo Carlo Bruni pospremil iz palače, po podpisu predsedniških pooblastil pa je bil krajši sprejem za okoli 30 povabljenih.

"Francoskemu narodu želim dati sporočilo o zaupanju. Smo velika država, ki je bila vedno kos izzivom. Država potrebuje spravo, združevanje in naloga predsednika je, da prispeva k temu," je dejal v nagovoru po prevzemu položaja.

Poudaril je, da je čas za spremembe tudi na gospodarskem področju in da je treba "proizvodnjo postaviti pred špekulacije", poročajo tuje tiskovne agencije.

Pozdrav s topovi

Novega predsednika države so v Parizu pozdravili z 21 topovskimi salvami, nato pa se je v odprtem citroenu popeljal po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage, kjer je grob neznanega junaka. Vzdolž najbolj znane pariške avenije so se kljub dežju zbrali številni ljudje, ki so pozdravljali novega predsednika pete republike.

Inavguracijska slovesnost v Elizejski palači je bila sicer v skladu z željo novega predsednika skromna, na njej niso bili navzoči njegovi štirje otroci, udeležila pa se je je Hollandeova partnerka Valerie Trierweiler.

Po dopoldanskih slovesnostih bo novi predsednik že popoldne poprijel za delo. Najprej bo okoli 16. ure imenoval novega predsednika vlade, nato pa bo odletel v Berlin na spoznavno srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Hollande naj bi za novega premiera imenoval dosedanjega vodjo francoskih socialistov v parlamentu Jeana-Marca Ayraulta. 62-letni Ayrault je dolgoleten Hollandeov sodelavec.

Nova vlada že do srede zvečer

Novi premier naj bi nato že do srede zvečer oblikoval svojo vlado, ki bo Francijo vodila do volitev 10. oziroma 17. junija, na katerih socialisti računajo na zmago.

Novi francoski predsednik bo zgodaj zvečer že odšel na prvi obisk v tujino, v Nemčijo. Kanclerka Merklova je sicer v predvolilni kampanji podpirala Hollandeovega tekmeca Sarkozyja, s katerim sta skupaj oblikovala evropski fiskalni pakt.

Novi francoski predsednik nasprotuje strogim varčevalnim ukrepom, za katere se zavzema Berlin, ter opozarja, da Evropa ne bo izšla iz krize brez spodbud za rast. Zato želi spremeniti fiskalni pakt, tako da bi ta vključeval tudi spodbude za rast.

Po oceni opazovalcev sicer ni verjetno, da bi pakt spremenili, bi pa lahko EU sklenila dogovor o dodatnih spodbudah za rast.

Prav danes so v Franciji objavili nove podatke o gospodarski rasti, ki kažejo, da je bila ta v prvem četrtletju letos ničelna.

V Berlinu so pred današnjim obiskom Hollandea poudarili, da gre za spoznavno srečanje voditeljev, zato na njem ni pričakovati odločitev.

Hollande je v drugem krogu predsedniških volitev 6. maja z dobrimi 51 odstotki glasov premagal dosedanjega predsednika Sarkozyja. Predsedniški mandat v Franciji sicer traja pet let.

Sarkozy gre na jug

Danes se je Nicolas Sarkozy poslovil od Elizejske palače, na njegovo mesto pa sedel novoizvoljeni Francois Hollande. Ob koncu in pred začetkom "novega" življenja se Sarkozy s svojo ženo Carlo Bruni in hčerjo odpravlja "na jug". Točne destinacije ne ve, so sporočili iz njegovega kabineta.