V Mehiki se žrtve narko kartelov vztrajno kopičijo. Še prejšnji teden so oblasti naletele na 18 trupel v bližini mesta Guadalajara, teden pred tem so odkrili 9 trupel, še nekaj dni prej pa 14 mrtvih.

Čeprav se javnost zgraža in jih obtožuje popolnoma neracionalnega nasilja, se strokovnjaki s tem ne strinjajo. Pojasnjujejo namreč, da so umori kartelov do podrobnosti načrtovani in da imajo točno določene cilje.

Metode norosti

Med trupli, ki so jih nazadnje odkrili, je bilo 43 moških in šest žensk. Ti so bili obglavljeni, odrezane so imeli tudi dlani in podplate.

Alejandro Hope, bivši strokovnjak mehiške vlade za obveščanje pojasnjuje: "Umori vsekakor niso neracionalni. Dejstvo je, da so člani kartelov pravi psihopati, vendar so njihovi umori skrbno premišljeni. Z njimi utrjujejo svoj ugled in vpliv na določenem območju.“ Dejstvo je tudi, da večina žrtev sploh ni povezanih s karteli, saj gre za nedolžne posameznike.

Od leta 2006 umrlo že 47.000 ljudi

Po najnovejših informacijah je šlo v zgoraj omenjenem obračunu za spopad med skupino Zeta in Sinaloa, ki si želita pridobiti določen teritorij. Oblasti ob tem zatrjujejo, da se vztrajno ukvarjajo s problemom mamilarskih kartelov, vendar je njihova kriminalna mreža izjemno odporna.

Vodja kartela Sinaloa, Joaquin "El Chapo" Guzman Loera, je sicer znan kot najbolj iskan kriminalec v državi. Revija Forbes ga je celo uvrstila na lestvico najbolj vplivnih ljudi, vreden pa naj bi bil vsaj milijardo ameriških dolarjev.

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je od leta 2006 v tovrstnih spopadih v Mehiki umrlo že 47.000 ljudi. Tistega leta je tudi predsednik Felipe Calderon razkril načrte za uvedbo posebnih enot, ki se bodo bojevale s karteli.