Uganda je sporočila, da so zajeli gverilskega vodjo Caesarja Achellama in ga tudi razkrili poročevalcem potem, ko so ga ujeli.

Zajeli so ga v akciji, ki so jo izvedli konec tedna v Centralnoafriški Republiki. CAR je sicer ena od mnogih držav Afriške Unije, ki je v lovu za LRA in Konyjem oblikovala prav posebne vojaške enote.

''Ujeli smo veliko ribo,'' je dejal polkovnik Felix Kulayigye, predstavnik ugandske vojske. ''Da je Ceasar v naših rokah, je zelo velik podvig in veliko pove o našem prizadevanju, da končamo ta upor.''

Achellam je poročevalcem povedal, da upa, da ''bo njegovo ujetje vodilo v predajo ostalih njegovih pripadnikov, ki se še skrivajo'' in da upa, da se bo s tem vojna nekoč končala.

Kony 2012: Zgodba, ki se širi s svetlobno hitrostjo, je postala tarča mnogih kritik

Spomnimo, Joseph Kony je leta 2006 vodil spodleteli državni udar na Ugandsko vlado, od takat dalje pa se skriva v okoliških držvah. Več o Konyju je postalo neafriškemu svetu znano predvsem z akcijo Stop Kony 2012, ki jo je začela humanitarna organizacija Invisible Children. Sicer je, ne glede na svojo plemenitost, tudi sama akcija požela veliko kritik, predvsem o negativni promociji Ugande, kjer naj bi po njihovo joseph Kony bil, pa ga tam že več let ni.

Preberite tudi:

Miha Logar: Ugandi se Kony 2012 zdi neokusen

Nadaljevanje akcije Kony 2012: ''Od zavedanja k aktivizmu''