Najprej je pričalo dekle v najstniških letih, ki je razložilo, kako se je prestrašeno skrivalo v gozdu in bilo pred Breivikom prisiljeno zbežati v jezero ter nato plavati do obrežja. Sprva ni želela plavati in se je skrivala po gozdu, nato pa videla vedno več ljudi, ki so začeli plavati in slišala vse več strelov.

"Preveč me je bilo strah, da bi pomagala"

''Zavedla sem se, da je situacija nevarna, se slekla in začela plavati,'' je povedala in dodala, da je Breivik v vodi ustrelil fanta, ki je plaval za njo. ''Slišala sem stokanje in videla sem, da plava v vodi, a me je bilo preveč strah, da bi se obrnila in pomagala. Ne vem, kaj se je zgodilo z njim.''

Povedala je, da je šele, ko se je na celinskem delu norveške obale splazila iz ledene vode, ugotovila, da je ranjena. Dekle sicer še vedno okreva.

Iz stopala si je sama potegnila naboj

Druga je na prostor za priče stopila 21-letnica Silja Kristianne Uteng, ki je povedala, da je pretežko govoriti v prisotnosti Breivika, zato je bil umaknjen iz sodne dvorane v drugo sobo. Dekle je povedalo, kako je bilo ustreljeno in kako je z lastnimi prsti iz svojega stopala potegnilo naboj. ''Čutila sem nekaj v nogi in s prsti sem prijela za metek,'' je dejala in razložila, da je bila ustreljena med plavanjem. Težko je plavala, ker jo je tok nesel nazaj in je bilo mrzlo. Razložila je, kako je videla čoln in se zbala, da ni v njem Breivik, ki jo je prišel ustreliti. Nato je videla, da Breivik z otoka strelja na čoln. Preden so jo rešili na čoln, je večkrat potonila pod vodo, saj ni mogla več plavati zaradi bolečin in mraza, a kot so ji povedali reševalci, jo je prav mraz rešil pred tem, da bi izkrvavela. ''Mi smo zmagali. On je izgubil. Norveška mladina zna plavati,'' je dejala na koncu pričanja.

Kot bi imel velik kamen na prsih

Tretja priča je bil mladenič, je bil na Utoyi hudo ranjen, prestreljena je imel pljuča in polomljena rebra. "Stekel sem proti gozdu. Začutil sem močan pritisk zraka na hrbtu in po okoli 20 metrih sem se nenadoma zgrudil. Takrat sem spoznal, da sem bil zadet," je na sodišču v norveški prestolnici Oslo dejal 20-letni Lars Gronnestad. Opisal je tudi, kako je težko dihal. "Bilo je, kot da bi imel velik kamen na prsih." Jasno mu je postalo, da ne sme ostati na čistini, zato je poskušal najti zatočišče pod drevesom.

Povedal je, kako si je na obraz in po telesu mazal zemljo, da bi se skril pred Breivikom v gozdu. Fant je poklical urgentne službe, nato pa se skril in sprva ni zaupal niti reševalcem, ki so prišli na pomoč. Spomnimo, tudi Breivik je bil oblečen v policista, zato je bil fant upravičeno v dvomih.

Kot poročajo tuji mediji, je bil Breivik kot na vseh dosedanjih pričanjih preživelih in tudi svojem zaslišanju popolnoma apatičen in ni kazal nobenih čustev.