"Delo v Evropi ni prizadeto," je na novinarski konferenci v Berlinu zatrdila nemška kanclerka. Dodala je, da ni nobenega "konflikta med trdno proračunsko politiko in rastjo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je po seji vodstva CDU po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala, da so rezultati nedeljskih predčasnih deželnozborskih volitev "grenak, boleč poraz". Tako kot se skupaj veselimo uspehov, so tudi porazi "naši skupni porazi", je še dejala Merklova.

Dodala je, da se mora vlada na zvezni ravni spopasti z nalogami, ki so pred njo, to pa so "energijski preobrat, denar za oskrbo in evropska politika". Naloga nemške vlade je, da "opravi razumno delo" in se spopade s temami, ki so na njenem dnevnem redu.

V Severnem Porenju - Vestfaliji so slavili socialdemokrati, krščanska unija pa je dobila nov udarec

Na nedeljskih predčasnih deželnozborskih volitvah v Severnem Porenju-Vestfaliji so slavili socialdemokrati (SPD) in Zeleni, na zvezni ravni vladajoča Krščansko demokratska unija nemške kanclerke Angele Merkel pa je s 26,3 odstotka glasov dosegla najslabši rezultat v tej nemški zvezni deželi. SPD je dobil 39,1 odstotka, Zeleni pa 11,3 odstotka glasov.

V deželni zbor se je uspelo uvrstiti še liberalcem (FDP), ki so prejeli 8,6 odstotka glasov, in Piratski stranki s 7,8 odstotka. Že doslej vladajoči SPD in Zeleni bodo tako imeli v novem deželnem zboru udobno večino.