Dvodnevne pogovore na sedežu IAEA vodita iranski odposlanec pri agenciji Ali Ašgar Soltanieh in glavni inšpektor IAEA Hermann Nackaerts, njihov cilj pa je razjasniti, ali je Iran vodil jedrske dejavnosti, katerih cilj je bil razvoj jedrskega orožja.

"Tu smo, da v pozitivnem duhu nadaljujemo dialog z Iranom," je pred pogovori po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil Nackaerts. Po njegovih besedah je tudi pomembno, da Teheran omogoči predstavnikom IAEA dostop do sogovornikov, dokumentov, informacij in naprav, da bi lahko na ta način razjasnili posamezna odprta vprašanja.

Soltanieh in Nackaerts sta medtem pogovore za danes že zaključila in jih bosta nadaljevala v torek, je za AFP pojasnil tiskovni predstavnik IAEA, ki pa več podrobnosti ni želel razkriti.

Sogovornika sta se nazadnje sešla v začetku februarja v Teheranu, ob koncu drugega obiska inšpektorjev v Iranu. Po tem srečanju je IAEA sporočila, da obstajajo "velika razhajanja" z islamsko republiko, Washington pa ga je označil za polomijo.

IAEA je takrat še sporočila, da je Iran odločno zavrnil trditve iz novembrskega poročila agencije, da je islamska republika vsaj leta 2003 in verjetno od takrat dalje opravljala dejavnosti, katerih cilj očitno ni mogel biti drugega kot razvoj jedrskega orožja.

Iran je takrat Nackaertsu tudi preprečil dostop do vojaškega jedrskega obrata Parčin blizu Teheranu, kjer naj bi glede na omenjeno poročilo opravljali preizkuse eksploziva.

Generalni direktor IAEA Jukija Amano je nedavno izjavil, da je dostop do Parčina prednostna naloga agencija, prav ta obrat pa naj bi bil po navedbah zahodnih diplomatov tudi glavna tema tokratnih pogovorih na Dunaju.

Iran je ves čas poudarjal, da so inšpektorji IAEA Parčin že obiskali dvakrat v letu 2005 in da niso našli ničesar. IAEA pa je odgovarjala, da je od takrat pridobila nove informacije, zato si želi obrat še enkrat ogledati.

Nekatere zahodne države so zatem izrazile prepričanje, da se je Teheran lotil čiščenja omenjenega obrata, da bi se znebil dokazov o preizkusih eksploziva, kar so v Iranu odločno zanikali.

Zahodne sile sicer upajo, da se je stališče Irana v vmesnem obdobju omehčalo, saj bo sredi leta islamska republika začela čutiti vpliv novih sankcij mednarodne skupnosti.

Iran in šesterica velesil - Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in ZDA ter Nemčija - so se poleg tega po 15 mesecih aprila prvič sešli v Carigradu, ko so se dogovorili, da se bodo bolj poglobljenih tem lotili na srečanju v Bagdadu 23. maja.

Dvodnevno srečanje na Dunaju bi lahko bilo pokazatelj, ali se bo dobro ozračje iz Carigrada nadaljevalo tudi v Bagdadu, kjer se želi šesterica lotiti podrobnosti skoraj desetletje starega spora glede iranskega jedrskega programa.