76-letni Nobelov nagrajenec je britanskemu novinarju zaupal, da živi v strogo varovanem okolju, v svoji palači v Dharmasali, ob vznožju Himalaje. Tako so mu svetovali indijski varnostni uradniki. Njegovi pomočniki niso uspeli preveriti resničnosti informacij glede poskusa atentata, a so mu svetovali, naj bo previden, je pojasnil dalajlama.

Sovražnike ima celo med budističnimi sektami

"Prejeli smo informacije iz Tibeta, da naj bi kitajski agentje urili Tibetance, predvsem ženske. Te imajo zastrupljene lase in šale, k meni pa naj bi prihajale po blagoslov in dotik moje roke," je še dodal. Kljub temu, da je izredno priljubljen, ima sovražnike celo med kitajskimi budističnimi sektami.

Odnos med Kitajsko in Tibetom v preteklem letu ni zaznamoval noben večji premik, poslabšale so ga zgolj smrti 30 budističnih menihov, ki so se v protest, ker Kitajska poskuša marginalizirati tibetansko kulturo in jezik, zažgali. Dalajlama je izrazil še zaskrbljenost, da bi se Kitajska lahko vmešala v iskanje reinkarniranega vodje po njegovi smrti in da bi to lahko pomenilo, da je on zadnji duhovni vodja Tibeta.

"Sem vzkipljiv!"

V pogovoru za Sunday Telegraph je izpostavil, da je verjel, da bo Kitajska za čas njegovega življenja spremenila odnos do Tibeta in se zavzela za bolj demokratične reforme, s katerimi bi zavarovala tudi gospodarsko rast omenjene državice. Dodal je, da bi Kitajci morali uporabiti budistično logiko za premagovanje jeze, čeprav je ob tem priznal, da ima tudi sam kdaj težave z obvladovanjem vzkipljivosti.

"Svetovalci, tajnice in drugi ljudje okoli mene včasih naredijo drobno napako, kar me spravi ob živce. Seveda! Jezim se in kričim. Oh! In uporabljam ostre besede. A to traja le nekaj minut, potem se pomirim," je priznal. Čeprav občasno obžaluje takšno vedenje, meni, da pomaga pri hitrejšemu odpravljanju napak.