Udeleženci demonstracij v Londonu so med drugim nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo "Pričakujemo politično demokracijo". Z napisom "Zaprite en odstotek" pa so protestniki znova kritično opozorili na dejstvo, da odstotek najbogatejših in najvplivnejših odloča o usodi drugih 99 odstotkov ljudi na svetu. Organizatorji današnjega protestnega pohoda po središču Londona so poudarili, da nikjer v Evropi bogastvo ni porazdeljeno tako nepravično kot v Veliki Britaniji.

Demonstracije so večinoma potekale mirno, izbruhnili so le manjši prepiri med protestniki in policijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji se začenjajo štiridnevna zborovanja

V Španiji pa se bodo drevi začela štiridnevna protestna zborovanja ob prvi obletnici ustanovitve gibanja M-15, ki opozarja na težave, s katerimi se soočajo številni Španci. Prizadeva si za spremembe volilne zakonodaje, večjo transparentnost političnih in ekonomskih institucij ter več možnosti za politično udeležbo državljanov. Gibanje se je poimenovalo po 15. maju, ko so se protestniki prvič zbrali na ulicah, da bi protestirali proti brezposelnosti, korupciji in politiki strank.

Prvi dan protestov ob obletnici gibanja M-15 naj bi demonstracije potekale v 80 španskih mestih. Med drugim so protesti napovedani v Madridu, kjer naj bi se protestniki, nezadovoljni s stanjem v državi, zbrali na trgu Puerta del Sol v središču mesta. Demonstracije se bodo zaključile 15. maja, ob obletnici ustanovitve gibanja. V času protestov bodo v španski prestolnici veljali poostreni varnostni ukrepi, policija pa bo protestnikom med drugim skušala preprečiti, da bi v mestu postavili šotore, poroča AFP.