Pred sedežem pobiralca neplačanih davkov Equitalia v Neaplju so se danes protestniki spopadli s policijo, na rimskem sedežu podjetja pa so policisti prestregli pisemsko bombo. Pismo bomba je po poročanju italijanskih medijev vsebovalo eksplozivni prah.

Kakšnih 200, pretežno mladih protestnikov je danes v Neaplju blokiralo promet pred sedežem Equitalie, pri čemer so izbruhnili spopadi s policisti.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so zahtevali zaprtje Equitalie zaradi nedavnih samomorov med posamezniki, ki so od agencije v zadnjih tednih dobili odločbe o davčnih dolgovih. Vodstvo podjetja poslovanja kljub protestom ni želelo prekiniti.

Po izbruhu spopadov s policisti, v katerem so bili po poročanju italijanskih medijev ranjeni dva agenta policije in še osem policistov ter protestnik, so poslovalnico Equitalie zaprli.

Proteste proti Equitaliji in podobnim podjetjem, ki v imenu državne davčne uprave pobirajo davke, nameravajo protestniki organizirati tudi prihodnji petek, so napovedali. Zahtevajo pa ukinitev, kot pravijo, izsiljevalskih pobiralcev davkov.

Incident se je danes zgodil tudi v Milanu, v prostorih komercialista, ki sta ga obiskala davčna inšpektorja z namenom pregleda računovodskih dokumentov. Podjetnik je inšpektorja po poročanju italijanskih medijev fizično napadel.

Italijanska davčna uprava je v zadnjih mesecih močno poostrila nadzor nad utajevalci davkov. Tako so na primer pri nadzoru 2000 posameznikov, ki sodijo med profesionalne poklice (odvetniki, notarji, arhitekti, zdravniki, komercialisti, inženirji ...), zgolj v prvih štirih mesecih leta odkrili za 190 milijonov evrov neprijavljenih prihodkov in za 32 milijonov evrov neplačanega davka na dodano vrednost.

V Rimu je danes skrajna desna stranka Desnica proti politiki vlade Maria Montija protestirala z razobešanjem v modre obleke oblečenih lutk na glavnih mostovih v centru mesta, v Milanu pa so odkrili štiri letake s podpisi teroristične organizacije Rdeče brigade.

Po poročanju italijanskih medijev gre za kopije letakov Rdečih brigad iz leta 1977, s katerimi je organizacija grozila z nasiljem.

V Italiji se letos vrstijo samomori med podjetniki in brezposelnimi zaradi finančnih težav, pogosto zaradi davčnih dolgov do države. Zgolj danes so samomor storili trije posamezniki.