Šerbana so novembra 1996 skupaj z njegovo ženo neznanci, preoblečeni v policiste, umorili na letališču v Donetsku. Ko so morilce prijeli, so ti priznali, da so jim umor naročili in da so zanj prijeli milijon ameriških dolarjev, denar pa naj bi prišel z računa, povezanega z Julijo Timošenko in Pavlom Lazarenkom, nekdanjim premierjem in takratnim mentorjem Timošenkove.

"Tožilstvo sedaj preverja, dali sta bila Timošenkova in Lazarenko povezana z organiziranim kriminalom in naročanjem umorov. Preiskava je že dala nekatere rezultate," je dejal namestnik tožilca Renat Kuzmin, ki je nekdanjo premierko tudi obtožil, da je za zdravljenje v zaporu zlorabila svoj položaj: "Niti en zapornik v Evropi nima dostopa do takšne zdravstvene oskrbe."

Litovska predsednica obiskala Timošenkovo

Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je danes postala prva tuja voditeljica, ki je obiskala nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, potem ko so to iz zapora prepeljali na zdravljenje v civilno bolnišnico. Grybauskaiteva je Ukrajino pozvala, naj Timošenkovi nudi primerno zdravstveno oskrbo.

Timošenkova je v bolnišnici od srede zaradi močnih bolečin v hrbtu in posledic gladovne stavke, ki jo je začela, ker naj bi zaporniški pazniki z njo ravnali slabo.

Ukrajinske oblasti so pristale na to, da Timošenkovo hospitalizirajo in da jo zdravi nemški zdravnik, potem ko je njeno trpljenje izzvalo mednarodne kritike in grožnje o političnem bojkotu evropskega nogometnega prvenstva 2012, ki bo potekalo tudi v Ukrajini.

"Odločitev ukrajinske vlade, da Timošenkovo pripelje v bolnišnico, kjer jo bo zdravil nemški zdravnik, je dober znak," je dejala Grybauskaiteva po obisku.

"Ukrajinske priložnosti v Evropi so zelo odvisne od dejavnikov, kot je zagotavljanje primerne zdravstvene oskrbe za Timošenkovo," je dodala in opozorila, da se "evropsko zaupanje v Ukrajino manjša".

Več sto podpornikov Timošenkove se je zbralo pred bolnišnico, kjer so v zrak držali njene fotografije in plakate, na katerih je pisalo "Svoboda za Timošenkovo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.