Predsednik države Karolos Papuljas je Venizelosu danes poveril mandat, potem ko se je poskus dveh predhodnikov končal brez uspeha. Najprej je poraz priznal voditelj konservativne Nove demokracije Antonis Samaras, v drugem poskusu pa koalicije ni uspelo oblikovati predsedniku levičarske stranke Siriza Aleksisu Ciprasu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Težave pri sestavljanju nove grške vlade v prvi vrsti povzročajo nestrinjanja glede strogih varčevalnih ukrepov, ki jih je dosedanja vlada sprejela v zameno za mednarodno pomoč. Dosedanja koalicijska partnerja Nova demokracija in Pasok sta ukrepe podprla, za kar pa so ju volivci kaznovali in jima na volitvah namenili premalo glasov, da bi imeli v parlamentu absolutno večino.

Drugouvrščena levičarska stranka Siriza je medtem tako kot več manjših strank nasprotovala sporazumu za mednarodno posojilo Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Skupaj bi imele te stranke v novem 300-članskem parlamentu 151 poslancev, vendar so si tako različne, da je sodelovanje med njimi skoraj nemogoče.

Če tudi Venizelosu ne bo uspelo oblikovati koalicije, bo Papuljas najverjetneje pozval k oblikovanju izredne koalicije. Kot pa poroča AFP, so glede na nepremostljive razlike med strankami najverjetnejša rešitev nove volitve. Novo vlado morajo Grki dobiti do 17. maja.

Vse več možnosti za nove volitve

"Dan za dnem se zmanjšujejo možnosti, da se izognemo volitvam," je zapisal časnik Etnos, ki se nagiba k socialistom. Časnik je obenem napovedal, da je Venizelosov poskus vnaprej obsojen na neuspeh. "Najverjetneje bomo imeli volitve v dveh mesecih, tudi če bo vlada oblikovana," je medtem dejala vodja komunistične partije (KKE) Aleka Papariga.

Med poskusi oblikovanja vlade v Grčiji pa EU Atene opozarja, naj spoštuje dogovor o pomoči ter naj izpelje reforme. Kljub temu pa se je po neuspehu na volitvah celo Samaras zavzel za spremembo dogovora z mednarodnimi posojilodajalci o programu pomoči Grčiji. Obenem je napovedal oblikovanje vlade, ki bi državo obdržala v območju evra.

Evrsko območje je do ponedeljka zablokiralo izplačilo milijarde evrov od skupno 5,2 milijarde evrov težkega obroka posojila Grčiji, je v sredo zvečer povedal neimenovani vir iz Bruslja, blokado pa so potrdili tudi v EFSF. Kot je pojasnil vir, so se evrske države za ta korak odločile zaradi negotovosti glede politične prihodnosti Grčije.